Ajankohtaista koronaviruksesta COVID 19

Sipoon kunnan tiedotteita

Löydät ajankohtaista tietoa koronaviruksesta terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) sivuilta. THL päivittää tilannekuvaa ja ohjeita verkkosivuillaan.

Milloin epäillä koronavirusta?

Jos epäilet koronavirustartuntaa, soita aina ensin! Puhelimessa ammattilainen arvioi tilanteesi ja ohjaa tarvittaviin jatkoselvityksiin.
Arkisin 8-18, la-su 9-13 Sipoon terveyskeskukseen puh. 09 2353 6001
Muina aikoina, jos oireesi ovat vakavia: Päivystysapu-puhelinpalveluun puh. 116 117
Hätätapauksessa soita aina 112!

Koronavirustaudin oireita ovat flunssaoireet, kuten yskä, hengenahdistus, lihaskivut, kurkkukipu, nuha, väsymys ja kuume. Myös haju- tai makuaistin äkillinen katoaminen voi olla taudin oire. Ripuli ja vatsaoireet saattavat liittyä koronavirustautiin, jos niillä ei ole muuta ilmeistä syytä.

Epäiletkö koronavirustartuntaa? Kuvaa napauttamalla pääset Omaolon oirearviosivulle (valitse kieli sivun oikeasta yläkulmasta)

Omaolo Korona oirearvio


THL: Ohjeet koronavirustaudin kotihoitoon
THL: Milloin on hakeuduttava hoitoon

Suurin riski tartunnalle on, jos olet 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua oleskellut epidemia-alueeksi luokitelluilla alueilla tai ollut lähikontaktissa henkilön kanssa, jolla on varmuudella todettu koronavirus.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana lähikontaktissa, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Koronaviruksen taudinkuvaan voi kuulua kuumetta, yskää, hengenahdistusta, lihassärkyä ja väsymystä.

Tartuntaepäilyissä toimitaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toimenpideohjeiden mukaisesti.

Tavoitteena on estää viruksen leviämistä

Viranomaisten toiminnan tavoitteena on yhä estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Tarkoituksena on edelleen tunnistaa tartuntoja ja vähentää jatkotartuntoja selvittämällä tartuntaketjuja ja kartoittamalla altistuneita. Torjuntatoimilla voidaan vähentää etenkin iäkkäiden ja perussairauksista kärsivien sairastumista sekä turvata terveydenhuollon toimintakykyä.

Mahdollinen karanteeniin asettamispäätös tehdään aina terveydenhuollon toimesta. Lähtökohtaisesti ohjeena karanteenille on, että karanteeniin asetetaan henkilöt, jotka ovat olleet tekemisissä koronavirusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa yli 15 min suljetussa tilassa.

Altistumisen takia karanteeniin määrätyn henkilön perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen. He voivat elää ja liikkua normaalisti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin hoitamaan lastaan, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Valtakunnallinen puhelinneuvonta

Koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535.

Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta saa kattavasti tietoa koronaviruksesta. Myös neuvontapuhelimesta saatava yleisneuvonta perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin.

Koronavirustietoa sisältävä digipalvelu Omaolo.fi

Omaolo.fi-palveluun tästä linkistä.

Sähköiseen Omaolo.fi -verkkopalveluun on avattu uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin oirearviokysely. Digipalvelun tavoite on vahvistaa kansalaisten monikanavaista neuvontaa uudesta koronaviruksesta. 

SoteDigi Oy:n yhteistyössä Kustannus Oy Duodecimin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa toteuttaman palvelun avulla on mahdollista tehdä sähköinen hoidontarpeen arviointi ja saada arvioinnin tuloksen perusteella tarvittava ohjaus hoitoon, jos ihmisellä on epäily koronavirustartunnasta.

Keskusteluapua ja tukea

Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa keskusteluapua ja tukea, mikäli koronaviruksen aiheuttama tilanne aiheuttaa huolta omasta ja läheisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen numerosta ei ole saatavilla terveysneuvontaa. Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys, puh. 040 517 4194.

Mielenterveystalon maksuton koronahuoli-chat

HUS Psykiatrian ammattilaiset neuvovat Mielenterveystalon maksuttomassa Koronahuoli-chatissa, joka on kaikille avoin, maksuton ja kahdenkeskinen palvelu. Chatissa saa apua koronapandemian aiheuttamiin mielen oireisiin kuten ahdistuneisuuteen, unettomuuteen ja stressiin. Lisäksi chatissa saa neuvoja elämäntilanteeseen liittyviin huoliin laajemminkin, kuten taloudelliseen pärjäämiseen, asumiseen, lasten tai läheisen vointiin, päihteiden käyttöön tai lähisuhdeväkivaltaan.

Chatissa asioidaan nimettömänä, eikä siitä muodostu hoitosuhdetta. Chatissa vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset HUS Psykiatriasta. Chat on avoinna arkisin ma-to 12-16 ja pe 12-15 osoitteessa mielenterveystalo.fi. Sivuilla olevan virtuaalisen apurin Millin kautta pääset chattaamaan ammattilaisen kanssa.

Sosiaalihuollon koronaneuvontapuhelin Sipoossa

Tarvitsetko sosiaalityön apua koronaan liittyvissä kysymyksissä? Tarvitsetko neuvoja eri yhteiskunnan tai vapaaehtoisten antamista palveluista? Tarvitsetko esimerkiksi apua tai neuvoja ruokakaupassa tai apteekissa käymiseen? Tai tuntuuko, että rahat eivät riitä ylimääräisten menojen vuoksi ja seinät kaatuvat niskaan ja et tiedä kenen kanssa keskustella?

Sosiaalihuollon neuvontapuhelin auttaa sinua koronaviruksen aiheuttamissa arjen ongelmissa. Sosiaalihuollon koronaneuvontapuhelin palvelee Sipoossa arkisin kello 8-15 numerossa 09 2353 6006. Numerosta ei ole saatavilla terveysneuvontaa, vaan terveysasioissa tulee olla yhteydessä terveyskeskukseen.

Lisäksi Sipoon lapsiperheiden neuvontanumero 050 465 8352 vastaa arkisin klo 8.15-15, perheneuvonnan neuvontanumero 040 191 6099 arkisin klo 8.15-15 ja neuvolan psykologin numero 040 191 4535 arkisin klo 8.15-15, muina aikoina Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystys 040 517 4194. 
Aikuissosiaalityön neuvontanumero 040 167 9215 palvelee arkisin virka-aikaan ja samoin ikääntyneiden palveluiden neuvontanumero 050 412 0478 vastaa arkisin virka-aikaan.

Riskiryhmiä ja altistuneita pyydetään perumaan kiireettömät suun terveydenhuollon ajat

Sipoo kunta pyytää koronavirustaudin (COVID-19) riskiryhmiin kuuluvien, tartunnan saaneiden ja altistuneiden perumaan aikansa kiireettömään suunterveydenhuoltoon.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen perusteella kiireetön hoito on syytä siirtää eteenpäin henkilöillä, joilla on todettu tai epäillään olevan koronavirusinfektio. Samoin aikojen siirto koskee riskiryhmiin kuuluvia, mahdollisesti altistuneita sekä ulkomailta 14 vuorokauden sisällä palanneita. Näille ryhmille tarjotaan vain kiireellistä hoitoa.

Hammashoitoon ei pidä myöskään tulla vähänkään flunssaisena. Joten peruthan kiireettömän hammashoidon aikasi, jos sinulla on edes lieviä flunssaoireita.

Toivomme, että kyseisiin ryhmiin kuuluvat henkilöt peruisivat itse aikansa kiireettömään hoitoon soittamalla Sipoon ajanvarauksen numeroon 09 2353 6002. Jos numerossa ei vastata, voi peruutuksen jättää myös viestinä vastaajaan. Automaattinen vastaaja ohjeistaa numerossa peruutuksen jättämistä. Joten maltathan kuunnella ohjeet loppuun, kun soitat numeroon.

Jos tarvitset flunssaoireisena ja/tai mainittuihin ryhmiin kuuluvana kiireellistä hammashoitoa, ota ensin puhelimitse yhteys suun terveydenhuoltoon hoidon tarpeen ja hoitopaikan arviointia varten.

Kriisi-infoa yrittäjille

Kunta on perustanut yrityksille erillisen kriisi-info verkkosivun, jonne on koottu tietoa yrittäjien ja yritysten selviytymisen tueksi. Sivulle on koottu tiedot esimerkiksi erilaisista rahoituksista, jota sipoolaiset yritykset voivat hakea näin poikkeusoloissa. Pääset sivulle sipoo.fi:ssä tästä linkistä.

Usein kysytyt kysymykset

Saako karanteenissa oleva henkilö käydä ulkona tai mennä kauppaan? Tarttuuko uusi koronavirus pinnoilta? THL:n verkkosivuille on koottu vastauksia näihin ja muihin usein kysyttyihin kysymyksiin koronaviruksesta. Pääset vastauksiin THL:n verkkosivuilla tästä linkistä.

Tiedottaminen koronavirustartunnoista

Sipoon kunta tiedottaa tartunnoista, jos tartunta aiheuttaa Sipoossa erityistoimia tai toimia sipoolaisilta. Tiedotuksessa huolehditaan siitä, että asukkaiden, potilaiden, henkilöstön ja altistuneiden yksityisyyden suoja säilyy.

THL julkaisee koronakarttasovelluksessaan tietoja varmistetuista tautitapauksista myös kunnittain. Saat ajantasaisen tiedon Sipoon tartuntamääristä kartasta. Sovelluksessa on myös tietoja testausmääristä sairaanhoitopiireittäin. Pääset koronakarttasovellukseen tästä linkistä tai voit tutustua upotettuun karttaan alla.

Käsihygienia on paras tapa välttää tartuntaa

Muistathan, että käsihygienia on paras tapa välttää tartuntaa. Saippuapesu on paras tapa pestä kädet.

Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu nestesaippualla ja vedellä ei ole mahdollista. Käsihygienia torjuu myös kausi-influenssaa.

Pese kädet ja laita stoppi tartunnoille. Kastele kädet runsaalla vedellä, ota saippuaa ja hiero kämmeniä vastakkain. Hiero kämmenselät, peukalot ja sormien välit. Hiero sormia lomittain vastatusten. Huuhdo kädet runsaalla vedellä. Kuivaa kätesi huolellisesti käsipyyhenpaperilla. Sulje hana käsipyyhepaperilla.

 

Yski ja aivasta hihaasi, niin laitat stopin tartunnoille. Jos mahdollista, käytä kertakäyttöistä nenäliinaa. Laita käytetty liina roskiin ja pese kädet saippualla. Pieni teko, suuri vaikutus.

På svenska

 

 

In English

Viimeksi muokattu 25.05.2020