Puheterapia

Puheterapiassa tutkitaan ja kuntoutetaan puheen tuoton ja ymmärtämisen häiriöitä, äänihäiriöitä sekä syömis- ja nielemisvaikeuksia. Puheterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan toiminta- ja kommunikaatiokykyä jokapäiväisessä elämässä.

Miten puheterapeutille pääsee?

Kunnallinen puheterapia on suunnattu alle kouluikäisille lapsille ja rajoitetusti kouluikäisille. Puheterapeutin vastaanotolle tullaan yleensä terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä. Vanhemmat voivat myös itse ottaa yhteyttä puheterapeuttiin.

Puheterapeuttien yhteystiedot löytyvät täältä.

Puheterapia voi auttaa, jos

Ensimmäisillä vastaanottokäynneillä arvioidaan lapsen kielellistä ja/tai puheen kehitystä. Tarvittaessa lapsi saa lähetteen erikoissairaanhoitoon, HUS:n foniatriselle poliklinikalle. Tutkimuskäyntien jälkeen laaditaan suunnitelma joko seurannasta tai puheterapiajaksosta.

Tärkeä osa puheterapiaa on yhteistyö lapsen vanhempien, omaisten ja lähiympäristön kanssa. Puheterapeutti antaa vanhemmille ohjeita  lapsen kielellisen kehityksen tukemiseen ja tavallisimpien äännevirheiden (S ja R, L) kotiharjoitteluun. CPLOL:n ohjeet eri-ikäisten lasten kielellisen kehityksen tukemiseen 0-12kk, 1-2v, 2-3v ja 3-4v

Lapset voivat tutustua myös erilaisiin kuntouttaviin tablettisovelluksiin yhdessä vanhempiensa kanssa.

Puheterapeutti tekee yhteistyötä neuvolan, varhaiskasvattajien ja opettajien sekä muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden kanssa.

Puheterapian avoin vastaanotto

På svenska
Viimeksi muokattu 24.09.2019

KÄYNTIOSOITE


Sosiaali- 
ja terveysasema
Jussaksentie 14, 2. krs
04130 Sipoo

Anna palautetta!Anna palautetta!


OIKOPOLKUJA


Neuvola
Neuvolapsykologi
Lapsiperheiden sosiaalityö
Tietosuoja

MUUALLA VERKOSSA


Lue lapselle.fi

Käsipuhe, tukiviittomia lapsille
Papunet, Kuvatyökalu
Espoon kaupungin R-harjoitusvideoita Espoon kaupungin S-harjoitusvideoita
Aivoliitto, kielelliset erityisvaikeudet