Saaristoasiat

Saaristovaltuuskunnan toiminta

Talous- ja hallintokeskus hoitaa yleiset saaristoasiat. Talouspalvelut-yksikkö valmistelee Sipoon saaristovaltuuskunnan kokousasiat.

Sipoon saaristovaltuuskunta on kunnanhallituksen asettama toimikunta, joka kokoontuu säännöllisesti. Syksyllä 2020 saaristovaltuuskunta viimeistelee Sipoon saaristo-ohjelman saatujen lausuntojen ja kommenttien pohjalta.

Valtuuskunta on edunvalvontaelin, joka osallistuu hankkeisiin ja ottaa kantaa asioihin, jotka koskevat saaristoa ja saariston kehitystä.

Lisätietoja: erikoissuunnittelija Rita Lönnroth, puh. 09 2353 6711, rita.lonnroth (at) sipoo.fi.


Saariston osoitteet

Sipoon saaristossa on käynnissä saariston osoitteiden päivittäminen ja yhdenmukaistaminen.


Saaristoesitteet

Itäisen Suomenlahden venesatamat

Sipoon saaristoesite 2019


Saaristolaki

Saaristolain mukaan valtion viranomaisten ja kuntien on pyrittävä edistämään saaristolain tavoitteiden toteuttamista toiminnassaan (494/1981). Saaristolaki.

Valtioneuvoston asetus saaristokunnista ja saaristo-osakunnista (1089/2016 ja 1589/2019) määrittelee, että saaristokuntaa koskevia säännöksiä sovelletaan myös saaristo-osakunnissa. Sipoossa tämä koskee saaria ilman kiinteätä tieyhteyttä sekä Kitön saarta ja Löparön saarta.


Saaristo-ohjelma

Valtakunnallinen saaristo-ohjelma 2017-2019. Ohjelma.

Valtakunnallinen saaristo-ohjelma 2020-2023: Ihmisten saaristo - Saaristo- ja vesistöalueiden valtakunnallinen kehittämisohjelma vuosille 2020-2023. Ohjelma.

 

Saariston ja rannikon osayleiskaava

Sipoon valtuusto hyväksyi 13.6.2011 Saariston ja rannikon osayleiskaavan. Korkein hallinto-oikeus on 12.2.2014 hylännyt päätöksestä tehdyt valitukset. Saariston ja rannikon osayleiskaava tuli Sipoon kunnanhallituksen kuulutuksella 20.2.2014 voimaan.

Kaava käsittää Sipoon kunnan saaristoalueen sekä merenrantavyöhykkeen, lukuun ottamatta Granötä lähialueineen. Lisäksi osa Löparön saaresta on selvitysaluetta.

Alueella on noin 700 ympärivuotista rakennusta ja noin 1 100 loma-asuntoa. Osayleiskaavassa on rantarakentamisen kohdalla rakentamismahdollisuudet tutkittu maanomistajakohtaisesti ns. emätilaperiaatteen mukaisesti. Kaavassa on 745 vakituisen asumisen rakennuspaikkaa, joista potentiaalisia uusia 58 kpl (ranta-alueella 570 rakennuspaikkaa, yksi uusi) ja 1 116 loma-asuntojen rakennuspaikkaa, joista 40 uutta rakennuspaikkaa. Tiiviimpi rakentaminen edellyttää varsinaisen asemakaavan laatimista.

Loma-asumisen kohdalla uudet rakennuspaikat on osoitettu mahdollisuuksien mukaan jo rakennettujen alueiden yhteyteen siten, että koko kaava-alueella turvataan laajat ja yhtenäiset vapaan rannan osuudet. Kaavassa on huomioitu, että kunnan kasvava väestömäärä ja matkailuelinkeinon kehittäminen edellyttävät riittävien virkistysalueiden toteuttamista. Veneilyn ja satamien vaikutukset ratkaistaneen pääasiassa muissa suunnitelmissa (Majvik, Granö ja Eriksnäs). Saariston ja rannikon osayleiskaava.


Saaristokartat

Uudenmaan saaristo

Uudenmaan liitto on julkaissut saaristokartan sekä aluettaiset väestö-, työpaikka- ja loma-asuntotiedot vuodelta 2010 (työpaikat vuonna 2009). Kartta.

Sipoon saaristo

Sipoon saaristokartta 2020, kartta

Saariston sisäalueiden kartta

Kunnan ulkoilualueet saaristossa

Saariston ja rannikon osayleiskaavakartta

 

Kuljetukset

Pörtö Linen liikenne

Pörtö Line hoitaa yhteysalusliikennettä Sipoon saaristossa.
Kertalippu: 5 euroa/henkilö (0–16-vuotiaat ilmaiseksi).

Ajantasainen liikenteen tiedotus verkko-osoitteessa www.portoline.net
(Sipoon vene: 050 322 1610).


Sipoon satamia

Sipoon satamia, kartta

Saaristolaisten venepaikat Storörenin venesatamassa

Saaristolaisille on varattu kuusi venepaikkaa Storörenin venesatamasta. Ne ovat tilapäiskäyttöä varten. Laiturille mentäessä venepaikat sijaitsevat kulkusillan oikealla puolella (ei aidattu alue).

Lisätietoja: Johanna Harkimo, Sipoonranta Star Cafe, puh. 044 588 8190, sähköposti: johanna.harkimo (at) sipoonranta.fi.

Viimeksi muokattu 28.10.2020