Ajankohtaista koronaviruksesta COVID 19

Löydät ajankohtaista tietoa koronaviruksesta terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) sivuilta. THL päivittää tilannekuvaa ja ohjeita verkkosivuillaan.

Jos epäilet koronavirustartuntaa?

Pyydämme sipoolaisia hakeutumaan koronavirustestiin, jos heillä on vähäisiäkään koronavirukseen viittaavia oireita. Koronavirustaudin oireita ovat flunssaoireet, kuten yskä, hengenahdistus, lihaskivut, kurkkukipu, nuha, väsymys ja kuume. Myös haju- tai makuaistin äkillinen katoaminen voi olla taudin oire. Ripuli ja vatsaoireet saattavat liittyä koronavirustautiin, jos niillä ei ole muuta ilmeistä syytä.

Vaihtoehto 1: Varaa aika Koronabotin kautta

HUSin alueella asuvat voivat nyt varata itse ajan koronavirusnäytteenottoon Koronabotin kautta. Vastattuaan Koronabotin oireita ja altistumista arvioiviin kysymyksiin, käyttäjä voi varata itselleen sopivan ajan näytteenottopisteeseen. Ajanvaraukseen tarvitaan pankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Voit tehdä ajanvarauksen itsellesi ja alle 16-vuotiaalle lapsellesi. Jos haluat varata ajan jollekulle muulle henkilölle, soita.Koronaepäily? Aika testiin helposti netistä: koronabotti.hus.fi

Vaihtoehto 2: Soita ja varaa aika

Ma-pe klo 8-16 Sipoon terveyskeskukseen puh. 09 2353 6001
Muina aikoina Päivystysapu-puhelinpalveluun puh. 116 117
Hätätilanteessa soita 112

Ohjeita

THL: Ohjeet koronavirustaudin hoitoon

Suurin riski tartunnalle on, jos olet 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua ollut lähikontaktissa henkilön kanssa, jolla on varmuudella todettu koronavirus.

Tartuntaepäilyissä toimitaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toimenpideohjeiden mukaisesti.

Koronaviruksen testauspiste

Vaalea rakennus. Kivetys vie säänkäynnille.

Sipoon koronanäytteenotto toimii Nikkilän keskustassa vanhassa Kuntalassa osoitteessa Iso Kylätie 18. Testauspiste palvelee ajanvarauksella testaukseen lähetteen saaneita.

Näytteenottoon tullaan sisään kävellen vanhan Kuntalan pääovista, eli Ison Kylätien puolelta rakennusta. Liikuntaesteisiä pyydetään soittamaan saapuessaan numeroon 040 627 3693. Rakennuksen pihalla on käytettävissä asiakkaille merkittyjä pysäköintipaikkoja.

Sipoon koronatestauspisteen toiminnasta vastaa HUSLAB.

Sipoossa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset

Koko Uudenmaan ja myös Sipoon katsotaan olevan nyt koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Olemme koostaneet Sipoossa voimassa olevat suositukset ja rajoitukset yhdelle sivulle:

Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset

Lisäksi saat tietoa:
HUS: Uudenmaan alueellinen koronavirusepidemiatilanne ja suositukset
Valtioneuvosto: Valtakunnalliset suositukset ja rajoitukset

Kunta seuraa suositusten ja rajoitusten antamisessa sekä viestinnässä valtioneuvoston suosituksia ja Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän linjauksia. Koordinaatioryhmään kuuluu HUSin, THL:n ja AVIn asiantuntijoiden lisäksi kuntien ja yksityisten isompien terveydenhuoltoyritysten edustajia.

Kunnan koronavirukseen liittyviä tiedotteita
Tavoitteena on estää viruksen leviämistä

Viranomaisten toiminnan tavoitteena on yhä estää viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvata terveydenhuollon kantokyky ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Tarkoituksena on edelleen tunnistaa tartuntoja ja vähentää jatkotartuntoja selvittämällä tartuntaketjuja ja kartoittamalla altistuneita. Torjuntatoimilla voidaan vähentää etenkin iäkkäiden ja perussairauksista kärsivien sairastumista sekä turvata terveydenhuollon toimintakykyä.

Mahdollinen karanteeniin asettamispäätös tehdään aina terveydenhuollon toimesta. Lähtökohtaisesti ohjeena karanteenille on, että karanteeniin asetetaan henkilöt, jotka ovat olleet tekemisissä koronavirusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa yli 15 min suljetussa tilassa.

Altistumisen takia karanteeniin määrätyn henkilön perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen. He voivat elää ja liikkua normaalisti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin hoitamaan lastaan, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Karanteeni = Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteeniin asetetaan oireeton, terve henkilö, joka on altistunut koronavirukselle oltuaan esimerkiksi kontaktissa tartunnan saaneeseen. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Eristys = Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristykseen asetetaan siis henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Ohjeet karanteeniin ja eristykseen tästä linkistä.

Valtakunnallinen puhelinneuvonta

Koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535.

Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta saa kattavasti tietoa koronaviruksesta. Myös neuvontapuhelimesta saatava yleisneuvonta perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin.

Koronavirustietoa sisältävä digipalvelu Omaolo.fi

Omaolo.fi-palveluun tästä linkistä.

Sähköiseen Omaolo.fi -verkkopalveluun on avattu uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin oirearviokysely. Digipalvelun tavoite on vahvistaa kansalaisten monikanavaista neuvontaa uudesta koronaviruksesta. 

SoteDigi Oy:n yhteistyössä Kustannus Oy Duodecimin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa toteuttaman palvelun avulla on mahdollista tehdä sähköinen hoidontarpeen arviointi ja saada arvioinnin tuloksen perusteella tarvittava ohjaus hoitoon, jos ihmisellä on epäily koronavirustartunnasta.

Koronavilkku

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Voit ladata Koronavilkun maksutta puhelimeesi yleisimmistä sovelluskaupoista (esim. App Store ja Google Play).

Lisätietoja ja latauslinkit Koronavilkun verkkosivuilla.

Tiedottaminen koronavirustartunnoista ja altistumistapauksista

Sipoon kunta tiedottaa tartunnoista, jos tartunta aiheuttaa Sipoossa erityistoimia tai toimia sipoolaisilta. Tiedotuksessa huolehditaan siitä, että asukkaiden, potilaiden, henkilöstön ja altistuneiden yksityisyyden suoja säilyy.

Kunnan tartuntatautiyksikkö jäljittää koronavirukselle altistuneita aktiivisesti. Altistumistapauksista esimerkiksi julkisissa tiloissa tiedotetaan yleisesti, jos kaikkia mahdollisesti altistuneita ei voida muutoin tavoittaa varmuudella. Huomioithan, että vaikka sairastunut henkilö olisi käynyt ravintolassa, liikkeessä tai muussa julkisessa tilassa jossain vaiheessa tiettynä aikana, ei se tarkoita sitä, etteikö samassa paikassa voisi myöhempänä ajankohtana asioida turvallisesti.

THL julkaisee koronakarttasovelluksessaan tietoja varmistetuista tautitapauksista myös kunnittain. Saat ajantasaisen tiedon Sipoon tartuntamääristä kartasta. Sovelluksessa on myös tietoja testausmääristä sairaanhoitopiireittäin. Pääset koronakarttasovellukseen tästä linkistä tai voit tutustua upotettuun karttaan alla.

Kasvomaskin käyttö

THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Suositusta kasvomaskien käytöstä kansalaisille on päivitetty (24.8.2020). Suositusta on täydennetty koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheiden ohjeilla. Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Jos epidemiatilanteen huononeminen jatkuu eli jos siirrytään leviämisvaiheeseen, suojainten käyttöä laajennetaan edelleen.

Tutustu tarkemmin suositukseen kasvomaskien käytöstä kansalaisille koronaepidemian eri vaiheissa.

Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta, jotta viruksella mahdollisesti tahraantunut maski ei aiheuta tartuntariskiä. Katso videolta, miten käytät kasvomaskia oikein.

Maskit vähävaraisille

Sipoo jakaa vähävaraisille asukkaille kertakäyttömaskeja. Ne on tarkoitettu niille asukkaille, jotka kokevat, etteivät kykene hankkimaan itse maskeja taloudellisen tilanteensa vuoksi ja jotka tarvitsevat maskeja. Muiden tulee hankkia ja kustantaa maskinsa itse. Maskien noutajan varallisuutta ei kysytä tai tarkisteta jakelussa, vaan oma kokemus vähävaraisuudesta riittää.

Maskien jakelupaikat vähävaraisille Sipoossa ovat:
SipooInfo Nikkilä, Pohjoinen koulutie 2, ma-to klo 8-17 ja pe klo 8-14.
SipooInfo Söderkulla, Amiraalintie 2, ti-ke klo 9-12 ja 12.30-17
Seurakuntien kirkkoherranvirastot, Iso Kylätie 1, ma-pe klo 9-12
Söderkullan kirkko, Neiti Miilin tie 2, ke klo 9-12
Työllisyysyksikkö Risteys, Iso Kylätie 38, ma-pe 9-16

Keskusteluapua ja tukea

Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa keskusteluapua ja tukea, mikäli koronaviruksen aiheuttama tilanne aiheuttaa huolta omasta ja läheisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen numerosta ei ole saatavilla terveysneuvontaa. Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys, puh. 040 517 4194.

Mielenterveystalon maksuton koronahuoli-chat

HUS Psykiatrian ammattilaiset neuvovat Mielenterveystalon maksuttomassa Koronahuoli-chatissa, joka on kaikille avoin, maksuton ja kahdenkeskinen palvelu. Chatissa saa apua koronapandemian aiheuttamiin mielen oireisiin kuten ahdistuneisuuteen, unettomuuteen ja stressiin. Lisäksi chatissa saa neuvoja elämäntilanteeseen liittyviin huoliin laajemminkin, kuten taloudelliseen pärjäämiseen, asumiseen, lasten tai läheisen vointiin, päihteiden käyttöön tai lähisuhdeväkivaltaan.

Chatissa asioidaan nimettömänä, eikä siitä muodostu hoitosuhdetta. Chatissa vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset HUS Psykiatriasta. Chat on avoinna arkisin ma-to 12-16 ja pe 12-15 osoitteessa mielenterveystalo.fi. Sivuilla olevan virtuaalisen apurin Millin kautta pääset chattaamaan ammattilaisen kanssa.

Sosiaalihuollon neuvontapuhelimet Sipoossa

Sipoon sosiaalihuollon erillinen koronaneuvontapuhelin suljetaan soittojen vähäisyyden vuoksi. Koronaneuvontapuhelin numerossa 09 2353 6006 palvelee viimeistä päivää perjantaina 29.5.2020. Jatkossa muut Sipoon kunnan sosiaalihuollon neuvontanumerot ja -palvelut auttavat niin koronahuolissa kuin muissakin neuvonnan tarpeissa. Jos kaipaat jatkossa sosiaalityön neuvoja tai apua koronaviruksen aiheuttamissa arjen ongelmissa, sinua palvelevat Sipoon muut sosiaalihuollon neuvontanumerot seuraavasti:

  • Lapsiperheiden sosiaalityön neuvontanumero palvelee arkisin klo 8.15−15 numerossa 09 2353 6013. Facebookissa lapsiperheiden palveluista saa tietoa sivulta Sipoon Lapsiperhepalvelut - Barnfamiljers tjänster i Sibbo.
  • Aikuissosiaalityön neuvontanumero 040 167 9215 palvelee arkisin virka-aikaan.
  • Ikääntyneiden palveluohjaus on tavoitettavissa ma-to klo 9−15 ja pe 9−14 numerosta 09 2353 6014
  • Iltaisin ja viikonloppuisin Itä-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa numerossa 040 517 4194.

Huomaathan, että numeroista ei ole saatavilla terveysneuvontaa, vaan terveysasioissa tulee olla yhteydessä terveyskeskukseen.

Kriisi-infoa yrittäjille

Kunta on perustanut yrityksille erillisen kriisi-info verkkosivun, jonne on koottu tietoa yrittäjien ja yritysten selviytymisen tueksi. Sivulle on koottu tiedot esimerkiksi erilaisista rahoituksista, jota sipoolaiset yritykset voivat hakea näin poikkeusoloissa. Pääset sivulle sipoo.fi:ssä tästä linkistä.

Käsihygienia on paras tapa välttää tartuntaa

Muistathan, että käsihygienia on paras tapa välttää tartuntaa. Saippuapesu on paras tapa pestä kädet.

Käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos pesu nestesaippualla ja vedellä ei ole mahdollista. Käsihygienia torjuu myös kausi-influenssaa.

Pese kädet ja laita stoppi tartunnoille. Kastele kädet runsaalla vedellä, ota saippuaa ja hiero kämmeniä vastakkain. Hiero kämmenselät, peukalot ja sormien välit. Hiero sormia lomittain vastatusten. Huuhdo kädet runsaalla vedellä. Kuivaa kätesi huolellisesti käsipyyhenpaperilla. Sulje hana käsipyyhepaperilla.

 

Yski ja aivasta hihaasi, niin laitat stopin tartunnoille. Jos mahdollista, käytä kertakäyttöistä nenäliinaa. Laita käytetty liina roskiin ja pese kädet saippualla. Pieni teko, suuri vaikutus.

Suojaudu koronavirukselta: Muista turvaväli! Pidä ainakin metri välimatkaa. Myös lenkillä, puistossa ja jätskikioskilla. Kuvassa havainnollistettu turvaväliä ihmisen päillä.

På svenska

 

 

In English

Viimeksi muokattu 30.11.2020