Puheterapia

Puheterapiassa tutkitaan ja kuntoutetaan puheen tuoton ja ymmärtämisen häiriöitä, äänihäiriöitä sekä syömis- ja nielemisvaikeuksia. Puheterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan toiminta- ja kommunikaatiokykyä jokapäiväisessä elämässä.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi puheterapeutit eivät tällä hetkellä tapaa asiakkaitaan lähivastaanotolla.

Puheterapian walk-in-vastaanotto on peruttu toistaiseksi.

Puheterapiaa ja puheterapeutin arviointeja toteutetaan mahdollisuuksien mukaan videovälitteisesti.

Jos lapsen puheterapiajakso on keskeytynyt, oma puheterapeutti ottaa yhteyttä ja tiedustelee mahdollisuutta ja halukkuuttanne etäterapian järjestämiseen.

Jos olette saaneet neuvolasta lähetteen puheterapeutille, lähete on jonossa. Teihin otetaan yhteyttä, kun ensimmäinen puheterapeutin etäarviointiaika on mahdollinen.

Pahoittelemme asiakkaillemme tästä koituvaa haittaa. Seuraamme tilannetta ja tiedotamme heti mahdollisista muutoksista

Löydät täältä Sipoon kunnan koronatiedotteet.

 

 

Miten puheterapeutille pääsee?

Kunnallinen puheterapia on suunnattu alle kouluikäisille lapsille ja rajoitetusti kouluikäisille. Puheterapeutin vastaanotolle tullaan yleensä terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä. Vanhemmat voivat myös itse ottaa yhteyttä puheterapeuttiin.

Puheterapeuttien yhteystiedot löytyvät täältä.

Puheterapia voi auttaa, jos

Ensimmäisillä vastaanottokäynneillä arvioidaan lapsen kielellistä ja/tai puheen kehitystä. Tarvittaessa lapsi saa lähetteen erikoissairaanhoitoon, HUS:n foniatriselle poliklinikalle. Tutkimuskäyntien jälkeen laaditaan suunnitelma joko seurannasta tai puheterapiajaksosta.

Tärkeä osa puheterapiaa on yhteistyö lapsen vanhempien, omaisten ja lähiympäristön kanssa. Puheterapeutti antaa vanhemmille ohjeita  lapsen kielellisen kehityksen tukemiseen ja tavallisimpien äännevirheiden (S ja R, LK tai etuvokaalit Y,Ä,Ö) kotiharjoitteluun. CPLOL:n ohjeet eri-ikäisten lasten kielellisen kehityksen tukemiseen 0-12kk, 1-2v, 2-3v ja 3-4v

Lapset voivat tutustua myös erilaisiin kuntouttaviin tablettisovelluksiin yhdessä vanhempiensa kanssa.

Puheterapeutti tekee yhteistyötä neuvolan, varhaiskasvattajien ja opettajien sekä muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden kanssa. 


På svenska
Viimeksi muokattu 14.04.2020

KÄYNTIOSOITE


Sosiaali- 
ja terveysasema
Jussaksentie 14, 2. krs
04130 Sipoo


OIKOPOLKUJA


Neuvola
Neuvolapsykologi
Lapsiperheiden sosiaalityö
Tietosuoja
MUUALLA VERKOSSA

 


Lue lapselle.fi

Käsipuhe, tukiviittomia lapsille
Papunet, Kuvatyökalu
Espoon kaupungin R-harjoitusvideoita Espoon kaupungin S-harjoitusvideoita
Aivoliitto, kielelliset erityisvaikeudet