< Ajankohtaista
20.11.2015

Söderkullan kirjasto nyt myös omatoimikirjasto

Söderkullan kirjastoon pääsee nyt myös aikaisin aamulla, myöhään illalla ja sunnuntaisin. Kirjasto on Itä-Uudenmaan ensimmäinen omatoimikirjasto.

Henkilökunta palvelee arkisin kuten ennenkin, eli maanantaista keskiviikkoon klo 10 - 20 ja torstaista perjantaihin klo 10 - 16. Arkisin muu aika on omatoimiaikaa, klo 7 - 21. Viikonloppuisin kirjasto toimii omatoimiperiaatteella lauantaisin klo 7 - 18 ja sunnuntaisin klo 12 - 18.

- Omatoimikirjaston aukioloajat noudattavat samassa rakennuksessa olevan S-marketin aukioloaikoja. Kirjasto on nyt asukkaiden käytössä lähes 40 tuntia enemmän viikossa ja asiakkailla on suurempi vapaus itse päättää, milloin he haluavat asioida kirjastossa, sanoo Sipoon kirjastopalvelupäällikkö Malin Hollmén.

- Kirjastot ovat asukkaita varten. Näin voimme parantaa palvelua ja antaa kirjastotilan ihmisten käyttöön, vaikka henkilökunta ei ole paikalla. Tilan käyttöä valvotaan teknisesti, mutta pääosin avoimen kirjaston toiminta perustuu luottamukseen.

Omatoimikirjastoa saavat käyttää kaikki, joilla on Porsse-kirjastokortti (Sipoo, Askola, Pornainen, Porvoo) ja siihen kuuluva nelinumeroinen tunnusluku. Asiakas pääsee omatoimikirjastoon syöttämällä porraskäytävässä tai hississä olevaan lukijaan korttinsa ja tunnusluvun. Kirjastossa voi lainata ja palauttaa automaateilla, noutaa varauksia, lukea kirjaston aineistoja ja käyttää tietokoneita.

Omatoimikirjaston asiakkaat rekisteröityvät järjestelmään ja kirjastotiloja valvotaan kameroilla. Jokaisen sisääntulijan tulee kirjautua sisään. Lapset voivat kuitenkin tulla vanhempiensa seurassa ilman kirjautumista.

Omatoimikirjasto on ratkaisu, jonka avulla voidaan kustannustehokkaasti laajentaa kirjastojen aukioloaikoja. Omatoimiaukiolo on kirjastomaailmassa tuttu konsepti, jota käytetään mm. Tanskassa lähes kaikissa kirjastoissa. Suomessa vastaavaa konseptia hyödynnetään vaihtelevassa laajuudessa jo parissa kymmenessä kirjastossa.

Lisätietoja:
Sipoon kunnan kirjastopalvelupäällikkö Malin Hollmén, p. 09-2353 7024,
Söderkullan kirjaston vastaava kirjastonhoitaja Leena Rehnström p. 09-2353 7022.

Kuvassa Söderkullan kirjaston johtava kirjastonhoitaja Leena Rehnström.


Viimeksi muokattu
20.11.2015