< Ajankohtaista
14.05.2020

Asukkaiden ja läheisten tapaamiset alkavat hoivayksiköissä Sipoossa turvajärjestelyin

Hoiva-asumisen yksiköissä Sipoossa aletaan järjestää asukkaiden ja läheisten tapaamisia ulkona turvaetäisyydet huomioiden ja ikkunalasin läpi. Yksiköissä on muutoin voimassa edelleen vierailukielto.

Asukkaiden ja heidän läheistensä tapaamisia järjestetään etukäteen sovittuina aikoina. Pääosin tapaamiset järjestetään ulkona siten, että tapaamisessa noudatetaan ainakin 2−3 metrin turvaetäisyyttä asukkaan ja läheisen välillä. Hoitaja osallistuu tarvittaessa tapaamisiin ja huolehtii siitä, että turvaväli säilyy. Hoitaja voi myös tulkata, jos asukkaan kuulo on alentunut, eikä hän kuule läheisensä puhetta etäisyyden päästä. Osa tapaamisista saatetaan järjestää ikkunalasin läpi.

−Fyysisen etäisyyden pitäminen läheisiin on rankkaa hoiva-asumisen yksiköiden asukkaille, ja vierailukielto on ollut voimassa jo pitkään. Yhteyttä läheisiin on pidetty tähän mennessä esimerkiksi puhelimitse, videopuheluilla, videoviesteillä ja kirjeilläkin, mutta tapaamisia on kaivattu kovasti. Toivomme, että nämä turvajärjestelyin hoidettavat tapaamiset auttavat täyttämään asukkaiden tarvetta sosiaaliseen vuorovaikutukseen läheisten kanssa sekä tuovat iloa niin asukkaille kuin heidän läheisilleen näihin poikkeusoloihin, joissa elämme, sanoo palvelujohtaja Helena Räsänen Sipoon ikääntyneiden ja vammaisten palveluista.

Läheisen on oltava terve ja käytettävä maskia

Edellytyksenä tapaamiselle on se, että läheinen ja hänen lähipiirinsä on oireeton ja käyttää tapaamisen aikana kertakäyttöistä kasvosuojainta. Suojain annetaan hoiva-asumisen yksiköstä, ja hoitaja opastaa sen oikeanlaisen käytön.

Tapaamiseen voi osallistua enintään kaksi asukkaan läheistä yhdellä kertaa. Jos läheiset tuovat tuliaisiksi elintarvikkeita, tulisi niiden olla kaupasta ostettuja avaamattomia pakkauksia. Hoitaja ottaa tuliaiset vastaan ja antaa ne asukkaalle tapaamisen jälkeen.

Hoiva-asumisen yksikkö saattaa joutua peruuttamaan tapaamiset yksipuolisella päätöksellä, jos epidemiatilanne sitä vaatii.


Viimeksi muokattu
14.05.2020