< Ajankohtaista
05.05.2020

Sipoossa ehdotetaan tämän vuoden investointeihin miljoonien pienennystä

Sipoon kunnanhallitus päätti (4.5.2020) ehdottaa valtuustolle, että tämän vuoden investointeja karsittaisiin 8,1 miljoonalla eurolla talousarvion investointiosasta. Talousarvion tarkistamista ehdotetaan koronavirusepidemian talousvaikutusten takia. Valtuusto päättää asiasta kesäkuussa.

Osa investoinneista ehdotetaan ajoitettavan suunniteltua myöhemmäksi, ja osaksi ehdotetaan muutoksia rahankäyttöön. Investointien karsintaehdotuksen taustalla periaatteena on ollut karsia ensimmäisenä kaavataloudellisesti kannattamattomat uusien kaava-alueiden investoinnit. Tämän jälkeen ehdotuksessa on karsittu viihtyvyyttä lisääviä investointeja ja niitä laajennusinvestointeja, joiden tarve voidaan tyydyttää jollakin jo olemassa olevalla tilalla. Peruskorjausinvestointien taso halutaan pitää sellaisena, että kunta ei menetä olemassa olevan omaisuuden arvoa liian vähäisen hoidon takia.

Isoimpia muutoksia, eli siirtoja myöhemmäksi, ovat Jokipuiston koulun korjaus, Sote-kiinteistöjen korjaus ja osakkeiden ja osuuksien hankinta. Maanhankintaa ehdotetaan tehtävän suunniteltua vähemmän. Irtaimen vaihtoa uuteen leikattaisiin tänä vuonna.

Vaikka kokonaisuudessaan investointeja ehdotetaan karsittavaksi, sisältyy ehdotukseen myös investointilisäyksiä, joilla pyritään nopeuttamaan joidenkin omakotitaloalueiden ja yritysalueiden toteuttamista. Esimerkiksi nopeutusta ehdotetaan Taasjärvi IV:n, Danielsbackan ja Nikkilän kartanon (NG8) toteuttamiseen sekä Tarapotin työpaikka-alueen toteuttamiseen.

Kuntaliiton ennusteen mukaan Sipoon verotulot heikkenevät tänä vuonna noin 6 miljoonaa euroa koronavirusepidemian seurauksena. Tämän lisäksi monet kunnan toimintatuotot tulevat laskemaan, koska palveluja on suljettuna ja asiakasmaksuja hyvitetään asiakkaille. Samaan aikaan odotetaan kustannusten nousevan erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Valtuusto päättää ehdotuksesta investointien karsimiseksi kokouksessaan kesäkuussa.


Viimeksi muokattu
05.05.2020