< Ajankohtaista
10.07.2019

Sipoon kunta pyrkii luopumaan glyfosaatin käytöstä vähitellen

Sipoon kunta vähentää kasvinsuojeluaine glyfosaatin käyttöä rikkakasvien ja vieraslajien torjunnassa puistoalueilla.

Kunta on jo sopinut Etelä-Sipoossa puistoalueiden kunnossapitoa hoitavan urakoitsijan kanssa, ettei 2019-2020 jatkuvassa urakassa käytetä enää glyfosaattia. Tavoitteena on, että puistoalueilla glyfosaatin käyttö korvattaisiin kokonaan muutaman vuoden sisällä luonnonmukaisilla menetelmillä, kuten pelargonihapolla ja höyrylaitteiden käytöllä.

-Jos glyfosaatin korvaaminen kokonaan luonnonmukaisilla menetelmillä ei jostain syystä ole tarkoituksenmukaista, aiotaan glyfosaatin käyttöä joka tapauksessa vähentää merkittävästi ja rajata käyttö pelkästään haitallisten vieraslajien torjuntaan, sanoo kunnan puutarhuri Kari Ojamies.

Glyfosaattia on käytetty kunnan mailla olevien rikkakasvien poistamiseen ja haittakasvien, kuten jättiputken torjuntaan. Ainetta ei ole käytetty aiemminkaan kunnan leikkipuistoissa, vaan leikkipuistoissa ja muilla vilkkaassa käytössä olevilla alueilla on käytetty luonnonmukaista pelargonihappoa.

Glyfosaatti on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymä aine, ja sitä käytetään myös kotipuutarhoissa. Etenkin kivetyillä alueilla rikkakasvien poistaminen muilla menetelmillä on haastavaa, koska juuristo kulkee kiveyksen välissä ja ulottuu syvälle maaperään. Uusia vaihtoehtoisia rikkakasvien torjuntakeinoja etsitään ja kokeillaan kuitenkin koko ajan. Liekitys, höyrytys ja kuumavesikäsittelyt voivat olla lähitulevaisuuden vaihtoehtoisia rikkakasvien torjuntamenetelmiä ja niitä pyritään ottamaan käyttöön Sipoossa.

Tilanteissa, joissa glyfosaattia joudutaan käyttämään, kunta tiedottaa jatkossa käsittelyistä ja käsiteltävistä alueista etukäteen kunnan verkkosivuilla. Lisäksi kunta tekee käsittelyn yöaikaan, jolloin ihmisiä liikkuu vähän. Käsittelyn suorittava henkilö varmistaa, että alueella ei ole ihmisiä käsittelyn aikana. Kasvinsuojeluaine kuivuu kasvin pintaan noin 15 minuutissa, minkä jälkeen käsittelystä ei ole haittaa alueen käyttäjille.

 


Viimeksi muokattu
10.07.2019