< Ajankohtaista
06.11.2018

Jokipuiston koulussa Sipoossa tehdään korjauksia

Jokipuiston koulussa on tehty ja tehdään korjauksia, joilla pyritään parantamaan sisäilman laatua ja pitämään rakennus kunnossa. Opetus koulussa jatkuu normaalisti ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa, mutta kellaritilat ja siellä sijaitseva puukäsityöluokka ovat poissa käytöstä tulevien korjauksien valmistumiseen saakka.

Koulurakennuksen käyttäjät raportoivat selvästi heikentyneestä sisäilmasta syksyllä 2017. Koulussa oli tuolloin kesällä tehty putkiurakka, jonka yhteydessä oli tapahtunut vesivahinko timanttiporatessa (kuivattiin ja korjattiin). Kunta päätti tilata kouluun rakenne- ja sisäilmatutkimuksen, josta selvisi, että opetusvälinevarastossa ja sen läheisyydessä oli kosteutta jäänyt vielä syvemmälle rakenteisiin. Kosteusvaurio kuivattiin ja korjattiin sekä samalla ilmanvaihdon toimivuutta kartoitettiin. Korjausten onnistumista tutkittiin sisäilmatutkimuksella keväällä 2018 ja tästä saatuihin tietoihin perustuen tehtiin myös rakennetutkimus toukokuussa 2018.

Tutkimuksissa ei ole havaittu mitään sellaista teknistä tai sisäilmaan vaikuttavaa seikkaa, minkä vuoksi rakennusta ei voisi käyttää opetustilana. Tutkimuksissa havaittiin kuitenkin kosteusvaurioita kellaritiloissa, jotka ovat toimineet varastoina, ja kellaritiloissa sijaitsevassa puukäsityöluokassa. Tiloissa ei ole muuta opetusta. Nämä tilat ovat nyt pois käytöstä, ja ne on eristetty opetustiloista teippauksin. Tosin Sipoon Opisto jatkaa toimintaansa puukäsityöluokassa ja kulkee luokkaan ulkokautta. Keväällä 2018 huomattiin myös pieni rakennusvirheestä johtunut kosteusvaurio uuden puolen liikuntasalin nurkassa, mutta tämä kuivattiin ja korjattiin kesän aikana heti kuntoon.

Vanhemman puolen kosteusvauriot kellaritiloissa johtuvat siitä, että sadevedet olivat kastelleet rakennuksen seinää, sokkelia ja alaosaa. Rakennuksen rännit ja syöksytorvet olivat monin paikoin rikki, ja ne on uusittu kesän 2018 aikana. Puukäsityöluokassa kosteusvaurioiden korjaus on käynnissä parhaillaan. Muualla kellarikerroksessa kosteusvauriokohtien kuivatus aloitetaan tammikuussa ja ulkopuoliset korjaustyöt tehdään kesällä 2019 koulutoiminnan päätyttyä. Aikatauluun voi tulla vielä muutoksia, jos korjaukset pystytään toteuttamaan turvallisesti koulutoiminnan ollessa käynnissä rakennuksessa samanaikaisesti. Lisäksi kouluun tehdään lähivuosina ikkunoiden ja peltikatteen uusiminen sekä julkisivujen kuntotutkimus.

Loppuvuonna 2017 koulussa todettiin myös sisäilmanäytteissä mineraalivillakuituja yli sallitun raja-arvon. Sen sijaan mikrobilöydökset olivat tavanomaiset opetustiloissa. Mineraalivillakuidut voivat aiheuttaa muun muassa hengitysteiden, ihon ja silmien ärsytystä. Laajemmassa ilmanvaihdon kuntokartoituksessa todettiin teollisten villakuitujen lähteeksi tuloilmakanavissa ja niiden päätelaitteissa olleet villat, tiivistämättömät läpiviennit sekä ikkunoiden alla seinissä olevat vanhat tukitut korvausilmaventtiilit, joissa tiivistysaineena oli villaa. Nämä korvausilmaventtiilit avattiin kokonaisuudessaan kesällä 2018, puhdistettiin huolellisesti ja suljettiin tiiviiksi. Tuloilmakanavien ja päätelaitteiden villaosuuksille tehtiin pinnoittamalla kuitusidonta. Kaikki avoimet läpiviennit tiivistettiin huolellisesti. Sisäilmanäytteet otetaan uudelleen marraskuussa 2018 korjausten onnistumisen varmistamiseksi. Ilmanvaihtokanavat myös puhdistetaan, säädetään ja tasapainotetaan.

Jokipuiston koulun oppilaille on päätetty myös tehdä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sisäilmakysely. Sen tarkempi aikataulu on vielä avoin. Lisäksi kunta on konsultoinut koulun korjaustilanteesta ympäristöterveydenhuoltoa.

 


Viimeksi muokattu
06.11.2018