< Ajankohtaista
20.08.2018

Sipoon pääkirjaston korjaus- ja muutostyöt valmistumassa

Sipoon pääkirjaston korjaus- ja muutostyöt valmistumassa
Sipoon pääkirjaston toukokuussa 2017 alkaneet korjaus- ja muutostyöt valmistuvat elokuun 2018 loppuun mennessä. Kirjasto avaa suunnitelmien mukaan uudistetuissa tiloissa marraskuussa.

Kirjaston korjaus- ja muutostyöt on suunniteltu ja toteutettu tiiviissä yhteistyössä kirjaston, Sipoon toimitilat-yksikön ja ERAT arkkitehtien välillä. Saneerauksen myötä vuonna 1984 valmistuneesta Sipoon pääkirjastosta on tullut valoisampi ja värikkäämpi viihtyisämpi sekä toiminnallisesti parempi kirjasto.

Ensimmäisessä vaiheessa tehtiin kirjaston ulkopuolen korjaustöitä. Tämä tarkoitti vesikaton uusimista, julkisivumuurauksen ja eristeiden uusimista, sokkelin, salaojien ja kattovesijärjestelmän korjaamista sekä rakennuksen edustan pihan korjaamista. Energiatehokkuutta sekä rakennuksen käytettävyyttä ja teknistä toimivuutta parannettiin ikkunoiden uusimisella sekä modernisoimalla kiinteistön LVIAS-tekniikkaa. Korjaus ei muuttanut kirjaston ulkonäköä. Julkisivun uusimisella haluttiin kunnioittaa Arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki Ky:n suunnittelemaa rakennuksen alkuperäistä ilmettä sekä hyvin keskeisellä paikalla sijaitsevan kirjaston roolia osana Nikkilän ympäristökuvaa.

Toisessa vaiheessa sisätilojen toiminnallisuutta on muutettu vastaamaan kirjaston ja asiakkaiden nykypäivän tarpeita. Suuri osa kirjaston asiakkaista on lapsia ja nuoria ja näin ollen on erityisesti panostettu heihin. Kirjastossa on uusi satuhuone/leikkihuone ja oma huone nuorille. Lastenosasto on myös täysin uusittu ja lapsille on paljon enemmän tilaa kuin aikaisemmin. Suuri uudistus kirjastossa on uusi lukuparvi kirjastosalin yläosassa. Lukuparvelle tulee noin 10 opiskelu- tai työntekopaikkaa. Kirjastossa on myös pieni täysin hiljainen huone, sekä varattava kokoushuone.

Kirjaston lisäksi rakennuksessa toimii kuten aikaisemmin kunnan kulttuuripalvelut, jotka vastaavat Topeliussalista. Salia ei ole uudistettu tässä vaiheessa, vaan se tehdään myöhemmin erillisenä hankkeena. Uudet toimijat kirjastossa ovat kunnan asiakaspalvelu (Info), jolla on kirjastotalossa oma tila, sekä Toimintakeskus Risteys, joka ylläpitää kirjastotalossa kahvilaa sekä nuorten aikuisten Ohjaamo-toimintaa. Kahvila on avoinna yleisölle.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat suuruusluokkaa 2,5 miljoonaa euroa. Pääkirjaston hanke on osa kunnanvaltuuston hyväksymää investointiohjelmaa. Ulkopuolisten korjaustöiden urakoitsija on ollut ATL-Rakennushuolto Oy ja sisäpuolisten korjaustöiden urakoitsija Rakennusliike V. Mättölä Oy. Koko suunnittelutyöstä, myös sisustussuunnittelusta, on vastannut ERAT arkkitehdit yhdessä kunnan edustajien kanssa.

Kuvat: ERAT arkkitehdit

Lisätiedot pääkirjaston korjaus- ja muutostöistä:
Rakennusinsinööri Rainer Långsjö, puh. 050 321 8909, rainer.langsjo@sipoo.fi

Lisätiedot kirjaston toiminnasta:
Kirjastopalvelupäällikkö Malin Hollmén, malin.hollmen@sipoo.fi, puh. 050 4433 635


Viimeksi muokattu
20.08.2018
tagit: kulttuuri