Pilvijärven uimarannalla on polskittu kaksikielisessä uimakoulussa tänä kesänä

Teksti ja kuvat: Victor Paul

Uimakoulun hyödyt eivät rajoitu pelkästään kielen ja uintitekniikan oppimiseen, vaan samalla oppii myös meritaitoja, Janica Sundbäck, Folkälsanin uintiasiamies Sipoossa, kertoo. Meritaidoilla Sundbäck viittaa muun muassa meripelastustaitoihin, pelastusliivien käyttöön sekä perustavanlaatuisin taitoihin, jotka liittyvät veden kanssa tekemiseen. Sundbäck on toiminut Folkhälsanin uintiasiamiehenä Sipoossa vuodesta 1998 lähtien. Tämä tarkoittaa sitä, että hän on vastannut Folkhälsanin uimakoulujen järjestämisestä Sipoossa.

Kuva: Victor Paul

Janica Sundbäck katsoo hymyillen kameraan
Janica Sundbäck toimii Folkhälsanin uintiasiamiehenä Sipoossa.

Kysyessäni mikä on saanut Sundbäckin toimimaan uintiasiamiehenä näin pitkään, hän vastaa, että uinti on hänen sydäntä lähellä. Se onkin helppo päätellä Sundbäckin iloisesta ja leppoisesta asenteesta, jonka hän on tuonut mukanaan Pilvijärvelle tänä puoliaurinkoisena heinäkuisena maanantaina.

Näyttää siltä, että lapset ovat viihtyneet taitoryhmässä, jonka ohjauksesta uintiopettaja Kasper Portin, taustaltaan liikunnanohjaaja, on vastannut. Taitoryhmä sopii lapsille, joilla on tekniikkamerkki suoritettuna tai sitä vastaavia uintitaitoja. Tämä tarkoittaa sitä, että osaa muun muassa uida 25 metriä selkäkroolia ja rintauintia. Taitoryhmän tarkoituksena on oppia uintitekniikka oikealla tavalla treenaamalla muun muassa selkäkroolia, krooliuintia ja rintauintia Sundbäck selventää.

Hans Arnold, joka tänä syksynä aloittaa toisella luokalla Södra Paipis skolanissa, on ollut tyytyväinen uimakouluun. Lisäksi hän on pitänyt uintiopettajasta Portinista, koska hän ”opettaa oikealla tavalla”. Arnold pitää eniten sukeltamisesta, selkäkroolista ja myyräuinnista ja hän sanoo viihtyvänsä luonnon uimakoulussa, kuten täällä Pilvijärvellä. Uinnin perustaidot hän on oppinut aiemmin Sipoon opiston ”Vesipeuhu”-kurssilla, joka järjestetään myös tänä syksynä Nikkilässä. Arnoldin mukaan on tärkeää osata uida, jotta selviäisi jos esimerkiksi putoaisi veneeltä veteen.

Kuva: Victor Paul

Hans Arnold hymyilee. Takana nurmikkoa ja metsää.
Hans Arnold viihtyy kaikesta päätellen uimakoulussa.

Arnoldin äiti Sofia Arnold on myös käynyt uimakoulua Pilvijärvellä aikoinaan ja oppi sen avulla uimaan. Hänkin mainitsee uimataidon olevan tärkeää hengenpelastusnäkökulmasta, kun oppii sekä uimaan itse, että pelastamaan muita.

Uimakoulu on tältä päivältä ohi ja huomenna on taas aika palata takaisin, säästä riippumatta. Ja siinä ulkouimakoulun charmi lieneekin piilevän. Joskus sataa ja joskus on kylmää, mutta usein on myös lämpimän kesäistä. Yksi asia on varmaa – veden tuoksu, rannalla juokseminen, lämmittävä aurinko ja ystävä johon tutustui – uimakoulussa luodaan pitkään säilyviä muistoja.


Folkhälsanin uimakoulut, jotka järjestetään yhteistyössä kunnan kanssa, järjestetään kesäisin Sipoossa. Ilmoittautuminen näihin uimakouluihin aukeaa pääsääntöisesti maalis- tai huhtikuussa. Usein järjestetään uimakouluja myös koulujen muina loma-aikoina, kuten esimerkiksi hiihtolomalla. Pidä Toimintaa lapsille ja nuorille-sivu seurannassa täällä kunnan verkkosivulla tietääksesi, milloin seuraava uimakoulu järjestetään.

Muutoin Sipoon opisto järjestää uimakouluja, ja ilmoittautuminen uimakouluihin aukeaa 17.8 kello 12.00. Lisätietoa ilmoittautumisesta ja kurssitarjonnasta löydät Sipoon opiston opinto-oppaasta vuodelle 2022–2023, sivulta 75 alkaen.
Kunta järjestää myös erityisuintia liikuntarajoitteisille, lievästi kehitysvammaisille sekä lapsille, joilla on motorisia ja sosiaalisia vaikeuksia. Tietoa erityisuinnista löydät täältä.

Linkit:

Viimeksi muokattu 22.07.2022