Barn- och ungdomsverksamhet

Höstens program publiceras på den här sidan,
i början av september.


06.11.2019

Rimjam: Trollsvans och spökdans

Rim och dikter om dansande spöken och kluriga troll.

Söderkulla bibliotek

[l:communityCalendarItem]

19.09.2019

Läshundar i biblioteket

Att läsa för en läshund är ett sätt att uppmuntra till läsning.

Huvudbibliotek

[l:communityCalendarItem]

18.09.2019

Minikirlittan Musikteaterföreställning Tyttö ja huiluhaltiatar

Föreställningen är på finska. För mera info öppna länken:

Söderkulla bibliotek

[l:communityCalendarItem]

10.09.2019

Läshundar i Söderkulla bibliotek

Att läsa för en läshund är ett sätt att uppmuntra till läsning.

Söderkulla bibliotek

[l:communityCalendarItem]


Läs för barnen!

Vad kunde väl vara mera meningsfullt för barnet, än en lässtund tillsammans med föräldrar och syskon? När du läser böcker ur olika ålderskategorier stöder du barnets språkutveckling och lägger grunden för ett mångsidigt ordförråd. Öppna dörren till det förtrollade sagolandet med hjälp av Sibbo biblioteks Läs för barnen -broschyr!


Evenemang våren 2019

Berättelsepicknick

Välkommen på en havs- och skogsinspirerad picknick för familjer med barn i skolåldern lördagen den 2.2. kl. 11–14.  Berättelsepicknicken besöks av Karin Erlandsson, Pärlfiskarens författare, som tillsammans med författaren Hanna Lundström bjuder på magiska program för både barn och vuxna! Hanna har skrivit böckerna Rassel, prassel, puss och Rassel, prassel, promenad.
Berättelsepicknicken ordnas i Söderkulla bibliotek, Amiralsvägen 2.

Kirlittan

Konsert med Flipflop - en finlandssvensk barnmusikorkester lördagen den 2.3 kl. 10.30 i Nickby bibliotek, Topeliussalen.

Minikirlittan

Leopold Prinshjärta, föreställning av Teater Tamine onsdagen den 10.4 kl.18 i Söderkulla bibliotek

Musiksaga

Musiksaga med Laura onsdagen den 27.3 kl.10 i Söderkulla bibliotek
.
Vi går in sagans värld med hjälp av musik. För barn i åldern 3-6.
Anmälningar till paola.dadda-lonnstrom@sipoo.fi.Öppna sagostunder

De öppna sagostunderna ordnas på svenska enligt följande:

Nickby bibliotek med start torsdagen den 10.1 kl. 10-10.45 och pågår varje torsdag fram till den sista gången den 23.5. (vanlig sagostund hålls inte den 4.4, då det är sagovecka).

Söderkulla bibliotek håller sagostunder varannan torsdag kl. 10-10.45:
10.1, 24.1, 7.2, 21.2, 7.3, 21.3, 4.4, 18.4, 2.5, 16.5.

Alla barn som har fyllt 3 år är välkomna!Program för daghem och förskolor

Sagoveckorna

Temat för vårens sagoveckor är havet. Tillsammans med lilla Noa upptäcker vi havets och strandens magi och får bege oss påspännande äventyr! Under sagornas gång får vi lyssna till havets ljud och känna dess dofter och hälsa på glimrande fiskar och svävande sjöstjärnor.

Söderkullas sagovecka hålls vecka 13, den 25-29.3 och Nickbys sagovecka hålls vecka 14, den 1-5.4 Anmälningar till sagoveckorna senast den 18.3 till michelle.mattfolk@sibbo.fi.

Daghemskassar

Nytt för läsåret 2018-2019 är temakassar som daghemmen kan låna. Lånetiden är 4 veckor.

Vi var tvungna att ge oss iväg-berättarkasse (femmisar och förskolebarn)

I Sanna Pelliccionis bok Meidän piti lähteä (Vi var tvungna att ge oss iväg, fri översättning) får man möta en familj som lämnar sitt hem då kriget börjar och reser till ett annat land. Boken kallas för en "silent book", tyst bok, och är utan text. Tanken är att man skapar berättelsen utgående ifrån bilderna tillsammans med barnen. Berättarkassen behandlar följande teman: hem, familj, vänskap, trygghet, otrygghet, flyktingar, krig, fred, hjälp, rädsla, gemenskap.

Det finns två böcker i varje kasse så att flera grupper kan läsa boken samtidigt, samt handledningsmaterial med uppgifter som passar både för femmisar och förskolebarn.

Rassel, prassel, puss–kasse (1-5 år)

För de allra minsta, 1-5-åringarna, erbjuder vi poesikassar med Hanna Lundströms Rassel, prassel, puss- bok som tema. Böckerna kan användas som stöd i daghemsgruppens vardag och varje kasse innehåller också uppgifter och tillhörande rekvisita. Tanken är att inspirera till diktläsning med småbarn och diskussion kring alla magiska små ting i vardagsmiljön som stövelknarr och tandkrämsringel.

Kassarna finns i både Nickby bibliotek och Söderkulla bibliotek.
Samtliga bokningar på svenska för Söderkulla och Nickby: michelle.mattfolk@sibbo.fi eller tfn. 040-5466 943.Program för skolklasser

Bibliotekskort

Eleverna behöver bibliotekskort för att kunna använda bibliotekets tjänster. Bibliotekskorten görs i biblioteken, fås genom att fylla i en ansökningsblankett. Under höstterminen deltar många förstaklassister i bibliotekens bibliotekskortsmysterier. Om någon elev inte fått ett bibliotekskort under höstterminen, kan man komma in med sin förälder till biblioteket och göra ett kort också under vårterminen. Det finns också klasskort som läraren kan ansöka om.
Bibliotekskortsblanketten hittas här.

Vi var tvungna att ge oss iväg – berättarkasse för åk 1

I Sanna Pelliccionis bok Meidän piti lähteä ”Vi var tvungna att ge oss iväg” (fri översättning) får man möta en familj som lämnar sitt hem då kriget börjar och reser till ett annat land. Boken kallas för en silent bok och är utan text. Tanken är att man skapar berättelsen utgående ifrån bilderna tillsammans med barnen. Berättarkassarna behandlar följande teman: hem, familj, vänskap, trygghet, otrygghet, flyktingar, krig, fred, hjälp, rädsla, gemenskap. 

Det finns två böcker i varje berättarkasse så att flera grupper kan läsa boken samtidigt, samt rekvisita och handlednings-material med uppgifter. Kassarna finns i både Nickby och Söderkulla bibliotek.

Bokprat för åk 2-4 och åk 6

Under bokpraten presenterar vi spännande böcker och eleverna får sedan själva välja vilken de vill låna. Bokpraten kan ordnas i skolan, i biblioteket eller varför inte under senvåren utomhus i skogen! Det är viktigt att också läraren deltar i bokpratet. Eleven behöver ha ett eget bibliotekskort med sig så att det går att låna genast efter bokpratet.

Glasbarnen – bokpratsbana för åk 5 i Nickby

För åk 5 ordnar vi en bokpratsbana med inspiration från Kristina Ohlssons läskiga ungdomsbok Glasbarnen. Banan ordnas på hösten 2018 i Söderkulla och våren 2019 i Nickby. Till programmet hör också bokprat med andra spännande böcker. Programmet tar 1 h i sin helhet.

Samtliga bokningar på svenska för Söderkulla och Nickby: michelle.mattfolk@sibbo.fi eller tfn. 040-5466943Ungdomsprogram

För ungdomar, åk 7-9, erbjuder vi bokprat med olika teman, t.ex. fantasy/science fiction/dystopier, relationer, skräck/spänning. Varmt välkomna att höra er för om boktips och tillbringa tid i våra bibliotek. Bokpraten ordnas enligt de resurser som finns.

Förfrågningar: michelle.mattfolk@sibbo.fi eller tfn. 040-5466943Bokbussen kör till skolor och daghem

Borgås bokbuss kör till skolor och daghem i Sibbo varannan fredag.
Sibbos biblioteksfunktionär är med i bussen.
Mera information: michelle.mattfolk@sibbo.fi eller tfn. 040-5466 943.

Hållplatser och tidtabell

 


 Ordverkstäder för skolelever

Ordverkstaden är en inspirerande plats där barn och unga får ge utlopp för sin skaparglädje och hitta sitt eget personliga uttryckssätt. I ordverkstaden skriver man, leker med ord, berättar muntligt, arbetar tvärkonstnärligt och ger utlopp för fantasins kraft på många olika roliga sätt.

Ordverkstad för åk 3–6, tisdagar kl. 15.00–16.30 i Söderkulla bibliotek
Ordverkstad för åk 3–6, torsdagar kl. 15.00–16.30 i Kyrkoby skola

Anmälning: www.ordkonst.fi
Vårtermin: 14.1–21.4.2019
Deltagaravgift: 75 euro/termin.
Arrangör: Sydkustens ordkonstskola och Sibbo bibliotek
Språk: svenska


 


Senast ändrat 19.08.2019

Suomeksi

 


Bibliotekets servicenummer
09 2353 6003

Helle-nätbiblioteketFacebook 

          

#librarysipoo

Instagram #librarysipoo

 

 

Babysamuel

Samuel som sagans kung

Sipoon kirjasto - Sibbo bibliotek  

tor - fre ja och dag före helg