Saaristoasiat

Kehitys- ja kaavoituskeskuksen hallinto- ja suunnitteluyksikkö hoitaa yleiset saaristoasiat. Yksikkö valmistelee myös Sipoon saaristovaltuuskunnan kokousasiat.

Sipoon saaristovaltuuskunta on toimikunta, jonka kunnanhallitus nimeää kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Saaristovaltuuskunta kokoontuu säännöllisesti. Valtuuskunta on edunvalvontaelin, joka osallistuu hankkeisiin ja ottaa kantaa asioihin, jotka koskevat saaristoa ja saariston kehitystä.

Lisätietoja: erikoissuunnittelija Rita Lönnroth, puh. 09 2353 6711, rita.lonnroth (at) sipoo.fi.


Saariston osoitteet

Sipoon kunnassa on käynnissä saariston osoitteiden päivittäminen ja yhdenmukaistaminen. Lisätietoja täältä.


Saaristoesitteet

Itäisen Suomenlahden venesatamat

Sipoon saaristoesite 2018

 

Saaristolaki

Saaristolain mukaan valiton viranomaisten ja kuntien on pyrittävä edistämään saaristolain tavoitteiden toteuttamista toiminnassaan (494/1981). Saaristolaki.

 

Saaristo-ohjelma

Valtakunnallinen saaristo-ohjelma 2017 - 2019


Saariston ja rannikon osayleiskaava

Sipoon valtuusto hyväksyi 13.6.2011 Saariston ja rannikon osayleiskaavan. Korkein hallinto-oikeus on 12.2.2014 hylännyt päätöksestä tehdyt valitukset. Saariston ja rannikon osayleiskaava tuli Sipoon kunnanhallituksen kuulutuksella 20.2.2014 voimaan.

Kaava käsittää Sipoon kunnan saaristoalueen sekä merenrantavyöhykkeen, lukuun ottamatta Granötä lähialueineen. Lisäksi osa Löparön saaresta on selvitysaluetta.

Alueella on noin 700 ympärivuotista rakennusta ja noin 1 100 loma-asuntoa. Osayleiskaavassa on rantarakentamisen kohdalla rakentamismahdollisuudet tutkittu maanomistajakohtaisesti ns. emätilaperiaatteen mukaisesti. Kaavassa on 745 vakituisen asumisen rakennuspaikkaa, joista potentiaalisia uusia 58 kpl (ranta-alueella 570 rakennuspaikkaa, yksi uusi) ja 1 116 loma-asuntojen rakennuspaikkaa, joista 40 uutta rakennuspaikkaa. Tiiviimpi rakentaminen edellyttää varsinaisen asemakaavan laatimista.

Loma-asumisen kohdalla uudet rakennuspaikat on osoitettu mahdollisuuksien mukaan jo rakennettujen alueiden yhteyteen siten, että koko kaava-alueella turvataan laajat ja yhtenäiset vapaan rannan osuudet. Kaavassa on huomioitu, että kunnan kasvava väestömäärä ja matkailuelinkeinon kehittäminen edellyttävät riittävien virkistysalueiden toteuttamista. Veneilyn ja satamien vaikutukset ratkaistaneen pääasiassa muissa suunnitelmissa (Majvik, Granö ja Eriksnäs). Saariston ja rannikon osayleiskaava.

 

Saaristokartat

Uudenmaan saaristokartta

Uudenmaan liitto on julkaissut saaristokartan sekä aluettaiset väestö-, työpaikka- ja loma-asuntotiedot vuodelta 2010 (työpaikat vuonna 2009). Kartta.

 

Sipoon saaristo

Sipoon saaristo. Kartta (huom. Café Komsalö on suljettu).

Saariston sisäalueet. Kartta.

Kunnan ulkoilualueet saaristossa. Kartta.

Saariston ja rannikon osayleiskaava. Kaavakartta.

 

Kuljetukset

Sipoon saaristokuljetukset

Pörtö Linen liikenne

Pörtö Line hoitaa yleiset kuljetukset Sipoon saaristossa.
Kertalippu: 5 euroa/henkilö (0–16-vuotiaat ilmaiseksi).

Ajantasainen liikenteen tiedotus verkko-osoitteessa www.portoline.net
(Sipoon vene: 050 322 1610).

 

Saaristolaisten venepaikat Storörenin venesatamassa

Saaristolaisille on varattu kuusi venepaikkaa Storörenin venesatamasta. Ne ovat tilapäiskäyttöä varten. Laiturille mentäessä venepaikat sijaitsevat kulkusillan oikealla puolella (ei aidattu alue).

Lisätietoja: Johanna Harkimo, Sipoonranta Star Cafe, puh. 044 588 8190, sähköposti: johanna.harkimo (at) sipoonranta.fi.

Viimeksi muokattu 09.10.2018