Finland 100

År 2017 fyller det självständiga Finland hundra år, och jubileumsåret syns också i Sibbo. Temat för jubileumsåret är Tillsammans, och det är närvarande i många evenemang som ordnas längs med året på olika håll i Finland. Under jubileumsåret betraktar vi tillsammans Finlands 100 år av självständighet, nutiden och framtiden.

Även i Sibbo ordnas flera evenemang som anknyter till jubileumsåret, och vi hoppas att de ska locka många deltagare. Det första evenemanget i Sibbo var fyrverkeriet som ordnades i Nickby 31.12.2016.

Finland 100 -program under hösten 2017

Programmet utökas med evenemang under årets lopp. Evenemangen i Sibbo hittar du även i kommunens evenemangskalender. Du kan också bekanta dig med jubileumsårets teman och evenemang på webbplatserna:
http://suomifinland100.fi/?lang=sv
http://suomi100uusimaa.fi/finland-100-i-nyland/.

 

Ett arboretum till äran av Finlands 100-årsjubileum byggs i Östanåparken

De Sibbobor som får tillökning under jubileumsåret kan via nättjänsten reservera ett träd som får bära nykomlingens namn i trädslagsparken. Tilläggsinformation finner du via denna länk.

 

100 Sibbobor

BAKGRUND
Målet är att få sibbo familjer och släkt tillsammans för fest årets bild. Tillsammans berättar bilderna hur familjer ser ut för Finlands fest år 2017. Projektet är en del av de gamlas veckan och Finland 100 -jubileumsåret. Temat för de gamlas veckan är “generationer tillsammans” och temat för Finland 100 är “tillsammans”.

HUR?
Vi ordnar en pop-up fotostudio under de gamlas veckan och dit bjuder vi in alla sibbobor för att ta bild med familj eller släkt. Familjen/släkten kan ta fram egenskaper för bilden för att visa hurdan just er familj är.

Bilderna är avgiftsfria och alla familjer får en gratis digital version av bilden.

Boka din tid nu på nätet: www.studiolindell.fi/100sibbo eller vid Bistro Puistos kassa.

Bilden publiceras på den här Facebook-sidan och som ett festkollage i Sipoon Sanomat under veckan 49 med temat “Sipoolaiset onnittelevat 100-vuotiasta Suomea”. Bilderna samlas också för en utställning i Nickbys skyltfönster kring självständighetsdagen.

VART?
Under första veckan i Oktober läggs det upp en pop-up studion i Nickby centrums Iloisen Mielen Puisto (Handelsgränd 3 A). Bilderna från projektet är framme i Nickbys skyltfönster kring självständighetsdagen.

NÄR?
Fotograferingen är under åldrings veckan mellan den 1. - 8.10.2017, fotoutställningen i Nickbys skyltfönster är mellan den 27.11 - 8.12.2017 och festkollaget i Sipoon Sanomat vecka 49.

VEM?
Projektet arrangeras av en del företag och organisationer i Sibbo. Med i samarbetet är Iloisen Mielen Puisto, Attendo Kaskiniitty, Studio Lindell och Sibbo Kommun. Många företag i Nickby deltar i utställningen.

 

25.8.2017 17:00-21:00 Helt Dåbråt goes PRIDE

Vill du uppträda med musik, ställa ut din konst eller lyfta fram din lokala förening på ett kreativt sätt? Helt Dåbråt ordnas i Nickby fredagen den 25.8 kl. 17–21. Vi samlas kring Stora Byvägen och Ungdomsgården där man finner kreativa musikprogram, matupplevelser, poesi och teater. Sensommarens byafest inleds med Sibbos första PRIDE-parad kl.17 vid Sibbo Gymnasium och avslutas vid ungdomsgården!

Om du vill uppträda eller har frågor, kontakta oss redan nu! ihanpihalla.sibbo@gmail.com

EVENEMANGETS HEMSIDA: https://www.facebook.com/events/1885120328372795/?fref=ts

Arr. Sibbo kommuns Kulturtjänster i samarbete med Ungdomstjänsterna.

 

13.9.2017 18:00 Aulaklubben i Söderkulla

Berättarkaraoke kring årtalet 1918. Välkommen med på berättarkaraoke för att berätta och höra historier om tiden för inbördeskriget. Vad hände på den röda och den vita sidan och vilka sår och traumor har händelserna lämnat hos följande generationer?

Berättandet leds av Keth Strömdahl.

 

5.10.2017 18:00-19:30 Föreläsningen "Hundra år starka kvinnor i Nyland"

Plats: Nikkilän Sydän, teoria C103
Pris: 12,00 €
Föreläsare: Eija Olsson

Männen tänkte att kvinnor inte kan vara genier. Manliga konstnärer beundrades och belönades i tävlingar. Den samtida kritiken slog ofta ner kvinnornas utställningar. Kritikerna ansåg att kvinnor bara "klottrande med färger", att de hade en vag formkänsla.Många skolade, begåvade kvinnor gav upp konsten. Föreläsningen lyfter fram många modiga kvinnliga konstnärer från olika decennier.

 

5.12.2017 17:00 Förfest för självständighetsdagen

på Söderkulla bibliotek kl. 17.

 

6.12.2017 14:00 Självständighet

Självständighetskonsert och festgudstjänst i Sibbo kyrka kl.14. Fritt inträde.

Arr. Sibbo svenska församling & Sipoon suomalainen seurakunta i samarbete med Sibbo kommuns Kulturtjänster.

 

Än finns det tid att söka till jubileumsårets program

Alla företag, grupper och personer i Sibbo är välkomna med att bygga upp programmet för jubileumsåret.

Vem som helst kan söka till programmet för jubileumsåret. Projekt som anknyter till årets teman och genomförs under år 2017 är välkomna med. Du kan söka till programmet fram till oktober 2017 genom att fylla i denna webblankett.

De projekt som godkänns har rätt att använda symbolen för Finland 100 och de ingår i jubileumsårets officiella program.

 

Ytterligare uppgifter ges av kultur- och fritidschef Anne Laitinen, som är kontaktperson för Finland 100 i Sibbo. Kontaktuppgifter: anne.laitinen(at)sibbo.fi, tfn 50 548 5682.

Vänligen meddela Anne Laitinen om ni under jubileumsåret kommer att ordna ett evenemang i Sibbo som godkänts som Finland 100-evenemang.

Suomeksi

Senast ändrat 25.09.2017