Asuminen

Suomalaiset asuvat vuokra- tai omistusasunnoissa. Myynnissä olevia omistusasuntoja löytyy paikallislehtien ja kiinteistövälittäjien ilmoituksista. Vuokra-asuntoja Sipoossa välittävät KAS vuokra-asunnot Oy, kiinteistövälittäjät ja yksityiset vuokranantajat. Asuntohakemuksen KAS vuokra-asunnot Oy:n omistamiin asuntoihin voi jättää joko sähköisesti osoitteessa www.kas.fi tai kunnan Info-pisteestä saatavalla hakukaavakkeella.

Kerros- ja rivitalossa on isännöitsijä, joka hoitaa taloyhtiön asioita. Hän vastaa hallinnosta, taloudesta ja huoltoon liittyvistä sopimuksista. Talon huoltoyhtiöstä vastaa yleensä huoltomies. Häneltä voit kysyä seuraavista asioista:

-asunnon pienet kunnostustyöt
-kellari
-pesutupa
-saunavuoro
-autopaikka
-huoltomies avaa oven maksua vastaan, jos olet unohtanut avaimen

Kun muutat uuteen asuntoon, tee sähkösopimus. Jokaisen asukkaan on itse hankittava asuntoonsa palovaroitin. Asukkaan täytyy yleensä myös ottaa kotivakuutus vakuutusyhtiöstä.

Taloyhtiöillä on järjestyssäännöt, joita kaikkien asukkaiden tulee noudattaa. Taloyhtiössä on yleensä sekajäte- ja biojäteastiat sekä paperinkeräys. Tyhjät pullot ja tölkit palautetaan kauppojen palautuspisteisiin.

Kun muutat pois asunnosta, irtisano vuokrasopimus ajoissa. Yleensä irtisanomisaika on yksi kuukausi. Kun muutat asunnosta toiseen, tee postiin muuttoilmoitus ja ilmoita uusi osoite myös eri viranomaisille.

På svenska

Viimeksi muokattu 20.02.2018