Muutto Suomeen ja Sipooseen - Näin pääset alkuun

Euroopan Unionin (EU) kansalaiset

EU-kansalainen saa oleskella Suomessa rekisteröimättä oleskeluoikeuttaan enintään kolme kuukautta jos hänellä on voimassa oleva henkilökortti tai passi, eikä hänen katsota olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Jos hän oleskelee Suomessa yli kolme kuukautta, hänen on rekisteröitävä oleskelunsa asuinpaikkansa poliisilaitoksessa kolmen kuukauden kuluessa maahantulopäivästä.

Suomessa yli kolme kuukautta oleskeleva EU-kansalaisen perheenjäsen, joka ei ole EU-kansalainen, voi hakea EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukorttia. Oleskelukorttia on haettava kolmen kuukauden kuluessa maahantulosta.

Muut kuin EU-maiden kansalaiset

Jos ulkomaan kansalainen haluaa oleskella Suomessa yli kolme kuukautta, hän tarvitsee oleskeluluvan. Oleskelulupaa tulee lähtökohtaisesti hakea ulkomailta ennen maahan saapumista. Oleskelulupahakemus jätetään Suomen edustustoon tai hakijan Suomessa ollessa paikallispoliisille. Hakemuksen jatkolupaan ja pysyvään oleskelulupaan voi jättää vain Suomessa. Oleskeluluvat myöntää maahanmuuttovirasto (Migri).

Lisätietoja:

www.intermin.fi

www.migri.fi

 

Muuttajan muistilista

Kun muutat pysyvästi Sipooseen, muista:

1. Mene Porvoon maistraattiin ja täytä ulkomaalaisen rekisteröinti-ilmoituslomake ja muuttoilmoitus

2. Mene Kelaan ja täytä hakemus Suomen sosiaaliturvan piiriin (Y77)

3. Hae verokortti verotoimistosta

4. Jos olet työtön ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon

5. Avaa pankkitili

 

English

 På svenska

Viimeksi muokattu 20.02.2018