PUHETERAPIA

Puheterapiassa tutkitaan ja kuntoutetaan puheen tuoton ja ymmärtämisen häiriöitä, äänihäiriöitä sekä syömis- ja nielemisvaikeuksia. Puheterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan toiminta- ja kommunikaatiokykyä jokapäiväisessä elämässä. 

Miten puheterapeutille pääsee?

Puheterapia on suunnattu alle kouluikäisille lapsille ja rajoitetusti kouluikäisille. Puheterapeutin vastaanotolle tullaan yleensä terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä. Vanhemmat voivat myös itse ottaa yhteyttä puheterapeuttiin.

Yhteystiedot löytyvät täältä.

Puheterapia voi auttaa, jos

  • puheen ja kielen kehitys on viivästynyt tai edennyt poikkeavasti kehitykseen nähden
  • lapsi änkyttää eli puheen rytmi ei ole sujuvaa
  • lapsi puhuu valikoivasti - vain tietyissä paikoissa ja tietyille ihmisille
  • kouluikäisellä on lukivaikeuksia

Puheterapia järjestetään lapsen varhaiskasvatus- tai koulukielellä. Ruotsinkielen kielikylvyssä olevien lasten puheterapiakieli on kuitenkin suomi. Ensimmäisillä terapiakäynneillä tutkitaan lapsen kielellistä ja/tai puheen kehitystä. Tarvittaessa lapsi saa lähetteen erikoissairaanhoitoon. Tutkimuskäyntien jälkeen laaditaan suunnitelma joko seurannasta tai puheterapiajaksosta.

Tärkeä osa puheterapiaa on yhteistyö lapsen vanhempien, omaisten ja lähiympäristön kanssa. Puheterapeutti antaa vanhemmille ohjeita  lapsen kielellisen kehityksen tukemiseen (0-12kk, 1-2v2-3v, 3-4v) ja tavallisimpien äännevirheiden (S ja R, L) kotiharjoitteluun. Lapset voivat tutustua myös erilaisiin kuntouttaviin tablettisovelluksiin yhdessä vanhempiensa kanssa.

Puheterapeutti tekee yhteystyötä neuvolan, päivähoidon, esikoulun ja koulun sekä muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden kanssa.

På svenska
Viimeksi muokattu 21.09.2018

KÄYNTIOSOITE


Sosiaali- 
ja terveysasema
Jussaksentie 14
2. kerros
04130 Sipoo

OIKOPOLKUJA


Lapsiperheiden sosiaalityö
NeuvolaMUUALLA VERKOSSA