Perhevalmennus

Onnea tuleville vanhemmille!


Sipoon kunnan perhevalmennus tarjotaan ensisijaisesti ensimmäistä lastaan odottaville perheille monimuotoisena palveluna ryhmätapaamisina sekä verkosta katsottavana tietona. Perhevalmennuksen tarkoituksena on tarjota tietoa ja tukea vanhemmiksi kasvamiseen, imetykseen ja vauvanhoitoon. Ryhmätapaamiset antavat mahdollisuuden myös vertaistukeen ja toisten samassa elämäntilanteessa olevien sipoolaisten perheiden tapaamiseen. Ryhmätapaamisia on kaksi raskauden aikana ja kaksi lapsen syntymän jälkeen. Jokaiselle perheelle ilmoitetaan tapaamispäivämäärät henkilökohtaisesti.

Raskausaika ja synnytys

Raskaus on aina pieni ihme ja tulevan vauvan vanhemmille yleensä mullistava kokemus. Kaikki raskauden tuomat muutokset ovat jokaisen odottavan kohdalla yksilöllisiä. Siinä missä toinen odottaja on koko raskausajan elämänsä kunnossa toisella saattaa olla runsaasti erilaisia vaivoja.

Yhdeksän kuukauden pitkä odotus huipentuu synnytykseen, joka on suuri urakka niin äidille kuin vauvallekin. Synnytykseen liittyy usein jännitystä, pelkoa ja kipuakin, mutta kun oma lapsi on vihdoin sylissä, tunne on sanoin kuvaamaton.

Kukaan ei ole vauvan synnyttyä heti valmis äiti tai isä, vaan vanhemmaksi kasvetaan pikkuhiljaa. Vanhemmuuteen kasvu on hidas prosessi, joka alkaa jo raskausaikana ja loppuu tuskin koskaan.

Lisää tietoa löydät

Naistalo
Vauvamatkalla - opas odottajalle
Synnytys
Synnytyskivun hoito
Synnytyksestä toipuminen
Kuntoutuminen raskauden ja synnytyksen jälkeen

Imetys

Imetyksestä hyötyvät sekä äiti että lapsi, onhan äidinmaito vauvan parasta ravintoa. Ravinnon lisäksi vauva aistii ihon kosketuksen, tuoksun ja lämmön. Vauvalle on tärkeää nähdä äidin kasvot ja kuulla äidin sydämen lyönnit.

Imetys vaatii harjoittelua; ensimmäiset viikot äiti harjoittelee imettämistä ja vauva imemistä. Imetyksen oppiminen alussa vie aikaa. Ensiviikkoina vauva on tiheästi rinnalla, vähintään 8-12 kertaa vuorokaudessa. Myöhemminkin vauvalle tulee tiheän imun kausia, jolloin vauva nukkuu vähemmän ja viettää enemmän aikaa rinnalla. Tiheällä imettämisellä äidin maitomäärät kasvavat vauvan tarpeita vastaavaksi. Puolison tai läheisen tuki on tärkeää erityisesti imetyksen ensimmäisinä viikkoina. Hän voi huolehtia äidin ja perheen hyvinvoinnista äidin keskittyessä imetykseen.

Alussa imettävän äidin rinnat voivat olla arat ja imetys voi sattuakin, mutta vähitellen rinnat tottuvat imetykseen. Jos imetyksessä jokin asia huolestuttaa, apua voi kysyä neuvolasta, imetyspoliklinikalta tai katsoa Imetyksen tuki ry:n sivuilta sekä Naistalon Imetys-osiosta ja teoksesta Vauvamatkalla – Opas synnyttäneelle.

Imetyksen turvamerkit
Imetyksen turvamerkit
Lähde: Naistalo.fi

Lisää tietoa imetyksestä löydät

Imetyksen hyödyt
Imetyksen käynnistyminen
Imuotteesta ja imetysasennoista
Imetys ja kipu
Mistä tiedän, että maito riittää?
Porvoon sairaalan imetyspoliklinikka
Hyvinkään imetyspoliklinikka
Kymenlaakson sairaalan imetyspoliklinikka

Vauvanhoito

Vauva tarvitsee aikuisen läsnäoloa, rohkaisua ja lohdutusta; nämä ovat kiintymyssuhteen muodostumisen edellytyksiä. Vauva viestii eleillä, ilmeillä, katseilla ja itkulla. Aina vauvan viestien ymmärtäminen ei ole helppoa, mutta siinä taidossa voi kehittyä ja oman lapsensa oppii tuntemaan vain viettämällä aikaa hänen kanssaan.

Itkulla vauva viestii yleensä nälkää, väsymystä, epämukavuutta, kipua tai kaipuuta vuorovaikutukseen ja syliin. Vauvan itkuun on aina jokin syy. Vauva aistii aikuisen hermostumisen, joten vauvan itkiessä aikuisen on itse pysyttävä rauhallisena. Pitkään itkevän vauvan rauhoittelu on rankkaa, jolloin vauva on hyvä vaihtaa välillä toisen puolison tai läheisen syliin. Vauva kokee tulleensa kuulluksi, kun hänen viesteihinsä vastataan. Tämä on perusedellytys hyvän itsetunnon kehittymiselle. Päivittäiset rutiinit tuovat myös vauvalle turvaa ja tuovat hyvän rytmin päivään.

Vauvan perushoidosta löydät lisää tietoa

Vauvan perushoito
Vauvan hoito-opas
Vauvamatkalla – Opas synnyttäneelle

Suun terveydenhuolto

Odotusaika
Karies
Vanhempien suuhygienia
Ravinto ja ruokailutottumukset
Ksylitoli
Hampaiden puhkeaminen
Lapsen suun puhdistaminen
Imemistottumukset ja tutin käyttö

Puheterapia

Varhainen vuorovaikutus ja lapsen puheenkehitys

Psykologi

Lapsen saaminen ja vanhemmaksi tuleminen ovat usein isoja muutoksia elämässä ja vaikuttavat eri tavoin mm. yksilöön, parisuhteeseen ja arkeen. Perhevalmennuksen ryhmätapaamisessa Ratatuvalla perheneuvonnan psykologin aiheita ovat muun muassa arki lapsen kanssa, parisuhde sekä vanhempien jaksaminen ja hyvinvointi. Psykologi Jenny Ansala toimii tilaisuuden vetäjänä.

Depressiohoitaja

Raskausajan ja synnytyksen jälkeinen masennus ovat yllättävän tavallisia oireita, joita voi kohdata kuka tahansa odottaja tai synnyttänyt eikä aikaisempaa oireilua ei tarvitse välttämättä olla. Ennuste on kuitenkin aina hyvä ja apua kannattaa hakea. Lievissä tilanteissa keskusteluhoito esimerkiksi oman terveydenhoitajan kanssa voi jo auttaa.

Aiheesta puhumme tarkemmin depressiohoitajan pitämällä, perhevalmennukseen kuuluvalla ryhmätapaamiskerralla, jossa aiheina ovat masennustunteet, elämänmuutos perheessä lapsen syntyessä ja varhainen vuorovaikutus. Masennuksesta raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen löytyy netistä tietoa esimerkiksi Äidit irti synnytysmasennuksesta ry:n sivuilta.

På svenska

Viimeksi muokattu 03.11.2017