Kuntauudistus

Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen, jonka tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva elinvoimainen kuntarakenne. Kuntauudistuksen keskeiset elementit ovat kuntarakennetta ohjaava rakennelaki, kuntien valtionosuus- ja rahoitusjärjestelmä, kuntalain kokonaisuudistus ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki sekä metropoliratkaisu. Lisätietoja kuntauudistuksesta VM 

Kuntien selvitysvelvollisuus

Kuntarakennelaki on astunut voimaan 1.7.2013 ja kuntien selvitysvelvollisuus on alkanut heti lain tultua voimaan. Sipoon valtuusto on lausunnossaan valtionvarainministeriölle ilmoittanut osallistuvansa kahteen selvitykseen:

Keski-Uudenmaan kunnat: Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo ja Tuusula

Itä-Uudenmaan kunnat: Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Pornainen, Porvoo ja Sipoo

Tämän lisäksi Sipoo on osallisena metropoliselvityksessä, joka on valtiovarainministeriön asettama erityinen kuntajakoselvitys Espoon, Helsingin, Kauniaisten, Keravan ja Vantaan kaupunkien sekä Kirkkonummen, Sipoon, Tuusulan ja Vihdin kuntien välillä.

Kuntauudistuksen aikataulu

Kuntien selvitysten ja yhdistymisesitysten määräaika päättyy kuusi kuukautta sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskeva laki on hyväksytty eduskunnassa.

Kuntauudistus etenee nyt siten, että vuosien 2013-2014 aikana tehdään kuntajakoselvityksiä.  Vuodet 2014-2015 tulee olemaan kuntien yhdistymispäätösten sekä uusien kuntien valmistelun aikaa.  Vuoteen 2017 mennessä on tarkoitus perustaa uusia kuntia.

Kunnanvaltuusto otti kantaa kuntarakenneselvityksiin 4.3.2015

Valtuuston päätöksellä Sipoon kunta vetäytyy sekä Keski-Uudenmaan kuntarakenne-selvityksestä että Itä-Uudenmaan kuntarakenneselvityksestä. Sipoossa kuitenkin toivotaan yhteisiä toimenpiteitä Keski-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan seutuyhteistyön syventämiseksi.

Kunnanvaltuusto hylkäsi esityksen Espoon, Helsingin, Kauniaisten, Sipoon ja Vantaan yhdistämisestä uudeksi kunnaksi.


07.03.2014

Osallistu ja vaikuta Keski-Uudenmaan kaupungin suunnitteluun

Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvitys käynnistää kaksi kuntalaiskyselyä.

Uutinen

11.11.2013

Visio ja strategia suunnitteilla mahdolliselle uudelle kaupungille Itä-Uudellamaalla

Itä-Uudenmaan yhdistymisselvityksen ohjaus-, visio- ja johtoryhmä kokoontuivat 8.-9.11. visioseminaarissa Kouvolassa. Seminaarissa luotiin pohjaa uuden mahdollisen kaupungin visiolle ja strategialle sekä visiotyöryhmän työlle.

Uutinen

28.08.2013

Itä-Uudenmaan yhdistymisselvitys alkumetreillä

Uusi kuntarakennelaki astui voimaan 1.7.2013 ja kuntien on nyt selvitettävä mahdollista yhdistymistä johonkin toiseen kuntaan. Itä-Uudenmaan kunnista ja kaupungeista Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Pornainen, Porvoo ja Sipoo päättivät keväällä 2013 tehdä yhdistymisselvityksen mahdollisen uuden kaupungin perustamiseksi.

UutinenViimeksi muokattu 09.09.2016