Kasvinsuojeluaineen käyttö Sipoon julkisilla alueilla

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on antanut tiedotteessaan 16.6.2017 suosituksen tiedottaa kasvin-suojeluaineiden käytöstä julkisilla alueilla.

Sipoon kunta käyttää kasvinsuojeluainetta kunnan mailla olevien rikkakasvien poistamiseen ja haittakasvien, kuten jättiputken torjuntaan. Kivetyllä alueella rikkakasvien poistaminen muilla menetelmillä on haastavaa, koska juuristo kulkee kiveyksen välissä ja ulottuu syvälle maaperään.

Kasvinsuojelussa paras vaikutus on glyfosaattipohjaisilla aineilla, kuten Roundup Biolla, joka on Tukesin hyväksymä aine. Kasvinsuojeluainetta käytetään pääasiassa sellaisilla alueilla, joilla ei ihmisiä tai lemmikkieläimiä liiku. Näitä ovat kivetyt katualueet, kuten ajoradan kanttikiven reuna, liikenneympyrät ja liikenteenjakajat. Tarvittaessa kasvinsuojeluaineita käytetään kunnan kiinteistöjen alueilla. Ainetta ei käytetä kunnan puistoissa tai leikkipuistoissa. Käsittely tehdään kasvukauden aikana keskimäärin kaksi kertaa.

Tukesin tiedotteessa (16.6.2017) todetaan, että käsiteltyjen alueiden merkitsemiseen ei ole lakisääteistä velvoitetta, mutta Tukes suosittelee merkitsemistä alueilla, joilla liikkuu ihmisiä ja lemmikkieläimiä. Tiedotteessa ohjeistetaan, että käsiteltyjen alueiden merkinnät on hyvä olla esillä niin kauan kunnes ruiskute on kuivahtanut. Tämän jälkeen "käsitellyille alueille on käytännössä turvallista mennä heti", toteaa Tukesin ylitarkastaja Sirpa Luomahaara HS:n haastattelussa 8.6.2017. Sipoon kunta tekee käsittelyn yöaikaan ja käsittely merkitään alueilla, joilla mahdollisesti liikkuu ihmisiä. Merkintää ei näin ollen tehdä esimerkiksi liikenneympyröihin. Aineen kuivuminen varmistetaan tarkastuksella, jonka jälkeen merkinnät poistetaan. 

Glyfosaattipohjaisia aineita käytetään myös kotipuutarhoissa, mutta julkisilla alueilla aineen käyttö edellyttää kasvinsuojeluainetutkinnon suorittamista. Näin voidaan varmistaa aineen ammattimainen käyttö sekä käytön tarpeellisuuden arviointi. Sipoon kunta suositteleekin, että myös kunnassa toimivat kiinteistöhuoltoyhtiöt tiedottavat asukkaita tai kohteiden käyttäjiä aineen käytöstä. Sipoon kunnassa on kokeiltu luonnonmukaisia kasvinsuojelumenetelmiä, ja esimerkiksi tänä kesänä Hansaksessa kokeillaan pelargonihappoa. Kunnan tavoitteena on lisätä luonnonmukaisten kasvinsuojeluaineiden käyttöä tulevaisuudessa.

Lisätietoja:

Kunnanpuutarhuri, yhteystiedot.

Tuomas Auvinen, kiinteistönhoidon esimies, puh. 040-357 2264, tuomas.auvinen@sipoo.fi

Lue Tukesin tiedote: 

Kasvinsuojeluaineiden käyttöä harkittava tarkkaan julkisilla alueilla   

På svenska

Viimeksi muokattu 10.01.2019