< Ajankohtaista
04.12.2017

Söderkullan koulukeskuksen oirekyselyiden tulokset ovat valmistuneet

Söderkullan koulukeskuksessa Opintiellä marraskuussa tehtyjen oirekyselyiden tulokset ovat valmistuneet. Sipoonlahden koulun oppilaiden huoltajista 37 prosenttia ilmoitti epäilevänsä, että lapsella on sisäilmasta johtuvia oireita. Söderkulla skolanissa vastaava luku oli 45 prosenttia.

Oireilua kokonaisuudessaan näyttää olevan yhtä paljon sekä päärakennuksessa, että piharakennuksessa. Koulukeskuksen päärakennuksessa ilmoitettiin oppilailla olevan etenkin yskää ja nuhaa. Piharakennuksessa yskän ja nuhan osalta oireilu oli vähäisempää, mutta piharakennuksessa oppilailla oli enemmän väsymystä, päänsärkyä ja silmäoireita.

Kyselyssä ilmi tulleet oireet olivat tavallisestikin väestössä lapsilla esiintyviä oireita, ja esimerkiksi sisäilmaongelmissa mittarina usein käytettyä astmaa ei esiintynyt tavallista enemmän. Oirekyselyyn vastasi yli 70 prosenttia oppilaiden huoltajista.

Ympäristöterveydenhuolto, joka on valvova viranomainen muun muassa sisätilojen terveellisyydessä, on saanut käyttöönsä oirekyselyiden tulokset. Ympäristöterveydenhuollon alustavan lausunnon mukaan tulokset eivät aiheuta tarvetta toimenpiteisiin.

Myös henkilökunnalle tehtiin oirekysely. Henkilökunnan ilmoittamista oireista tyypillisimpiä olivat väsymys, nenä-nieluoireet, päänsärky ja silmien ärsytys.

Kooste oirekyselyiden tuloksista on annettu päättäjien käyttöön päätöksentekoa varten. Koulurakennuksessa on tehty myös muun muassa ilmanvaihdon toimintaselvityksiä ja säännöllisiä pölymittauksia. Tuoreimpien teknisten tutkimusten tulokset eivät ole vielä valmistuneet. Syksyn aiemmissa tutkimuksissa todettiin, että huonepölyä oli runsaasti, mikä saattaa olla yksi nuha- ja yskäoireita selittävä tekijä. Koulussa on jo aiemmin syksyllä muun muassa tehostettu siivousta ja säädetty ilmanvaihtoa.

Vanhempainyhdistyksen pyynnöstä kunta tilaa koulurakennukseen uuden homekoiratutkimuksen, joka toteutetaan joulukuussa. Homekoiran mahdolliset havainnot edellyttävät aina jatkotutkimuksina esimerkiksi rakenneavauksia, jotta voidaan selvittää, mistä havainnot johtuvat.

Kunta on korjannut Opintien koulurakennuksen vuoden 2016 ja 2017 aikana. Korjauksissa toteutettiin kaikki asiantuntijoiden kuntotutkimuksessa vaatimat ja suosittelemat toimenpiteet koulun korjaamiseksi. Sipoonlahden koulun 1.–2. luokat, Söderkulla skola ja esikoulut aloittivat syyslukukauden alussa opiskelun korjatuissa tiloissa.


Viimeksi muokattu
04.12.2017